pondělí 18. února 2013

Nové silniční papuče - natural F-lite


Šířka boty je jedním ze zásadních parametrů běžecké boty, možná jedním z nejdůležitějších. Zatímco rychlé, tempové a závodní boty mají být užší (viz. vítězství F-LITE 195 v testu tempových bot), co nejvíce splynout s chodidly, aby nedocházelo ke ztrátám energie a nežádoucím pohybům chodidel v botách, tréninkové boty mají být širší, a to zejména v místě příčné klenby. Vytrvalostní běh je monotónním pohybem, při kterém mohou být chodidla dlouhodobě zatěžována, a proto musí mít prostor k přirozené práci. Příčná klenba se při odrazech rozšiřuje, a pokud nemá dostatek prostoru je „stresována“ úzkým svrškem obuvi, dochází tak k nepříjemným únavovým situacím. Na základě těchto faktů představíme od března 2013 další, nový koncept širokých NATURAL F-LITE. Můžete očekávat boty široké v místě příčné klenby, boty respektující tvar chodidel, boty s tradičně inspirujícím designem. Jsou zde zachovány exklusivní vlastnosti dosavadního konceptu PERFORMANCE (úzké), vysokou úroveň propriocepce, a zapracovalo se také na prodloužení životnosti svršků. Koncept obsahuje modely se sklonem 6, 3 a 0 mm jak v pánském, tak v dámském provedení a jeho hlavní výhodou, zejména pak v našem prostředí, je univerzálnost celého konceptu F-lite.  Modely této řady vyhrávají silniční závody, jsou velmi oblíbeny ve fitness, zejména pak v crossfitu a prosazují se i v trailu (na suchém podkladu).

Naproti tomu úzký koncept PRECISION (PERFORMANCE) F-LITE je úzký, hodí se tedy skutečně jako tempová, případně závodní bota. Pochopitelně je tady velká skupina běžců s úzkými chodidly (stejně jako já), kteří využijí PRECISION F-LITE i pro objemový trénink. Je potřeba zde upozornit na jeden fakt vycházející opět ze základních fyzikálních zákonů. Čím více budeme snižovat profil svých běžeckých bot, tím více budeme chodidla posilovat. Pochopitelně, co je posilováno, to roste a proto se posilováním chodidel mimo jiné aktivně stavíte k různým poškozením chodidel jako je pronace či supinace. Čím více nám zesilují chodidla, tím více se nám také může rozšiřovat příčná klenba a pochopitelně se také může měnit tradiční velikost našich bot. A proto neváhejte vyzkoušet na prodejně rozdíly mezi natural a precision.


Mimochodem, při výběru svých nových běžeckých bot nepodceňujte správnou šířku boty v místě příčné klenby. Doporučuji nazout obě boty, správně vyšněrovat a simulovat odrazovou část běhu. V této fázi tak můžete sledovat šířku v rozšířené příčné klenbě, délku chodidla v maximálním zatížení a také tlak opatku (výztuha patní části boty) na achilovku. Všchny tyto parametry jsou zásadní pro správný výběr běžecké obuvi (pochopitelně se zde musí ještě počítat s vhodně zvolenou ponožkou). Právě při odrazu je příčná klenba nejvíce rozšířena, a poznáme tak, jestli je daný model šířkově vhodný nebo ne. Pokud je při tomto testu chodidlo širší než lůžko boty v odrazu, měli bychom se poohlédnout po jiném modelu (v případě výběru objemové boty), protože v takovéto botě bychom na dlouhých bězích ztráceli radost z běhu a zbytečně bychom zkracovali životnost boty. Pochopitelně tohle platí pro výběr běžeckých bot napříč spektrem všech značek.
Od března si můžete naše novinky zkusit u všech specializovaných prodejců běžecké obuvi v ČR i na Slovensku.

14 komentářů:

  1. Kde na Slovensku by som si novinky mohol skúsiť? Kde je špecializovaný predajca respektíve predajňa? Zatiaľ neviem, že by niečo také bolo, s dobrým výberom, iba ak online obchody...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vlado. Od poloviny marca najdete širší sortiment v Bratislavě (Runshop, Outdoor Guide), v Martine (Outventure sport) a Poprade (Sport Rysy). V dalších kamenných prodejnách teprve začínají a mají k dispozici většinou jen 1 až 2 modely.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám dotaz, jak moc široké budou? Když mi jsou úzké Trailroc 245, tak mám asi smůlu i s těmahle, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, nedá se to úplně vyloučit. Obě boty jsou sice vyráběny na stejném kopytě, nicméně F-lite má trochu jinak tvarované lůžko mezipodešve a jinou konstrukci svršku. Působí tak širším dojmem než 245. Zkuste vyzkoušet na prodejně. Moje osobní zkušenost je taková, že 245 sedí na moje úzké chodidlo skvěle, ale natural F-lite 252 a 262 jsou už moc široké. Dá se ještě pracovat se vkládací stélkou, která může být vyměněna za nižší, respektive vyšší, čímž docílíme zvětšení, respektive zmenšení celkového objemu boty. Tohle základní obuvnické pravidlo pochopitelně platí pro veškerou obuv napříč značkami.

      Vymazat
  4. Zdravím, v čem spočívá ta větší odolnost svršku než u předchozí řady? Mám f-lite 195 a asi po 300 km se mi začala dělat díra na palci. Šlo jen o kosmetickou vadu (byť dost znatelnou), na skvělý pocit z běhu to naštěstí nemělo vliv. Ted maji botky za sebou asi 1500km a porad drzi slusne. Presto bych privital tu vetsi odolnost. Premyslim o 252. Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny modely z kolekce natural F-lite mají pevnější materiál svršku, který pochopitelně neposkytuje takovou prodyšnost, jako třeba 195. Také designové vyztužení špičky je navrženo jinak, aby svršek při odrazu spolupracoval s širším spektrem chodidel. Precision F-lite nabídné obě varianty svršku, tedy pevnější(nový) a prodyšnější (stávající). Celkově jsem přesvědčený, že nový odolnější materiál svršku prodlouží jejich životnost pro běžce a běžkyně, kterým ne úplně tvarově sednul právě užší koncept f-lite. Já jsme spotřeboval 2 modely f-lite 195, teď budu nastupovat do druhé sezony f-lite 240 a na mé úzké chodidla je tento koncept skvěly, svršky nezaznamenaly žádnou újmu. Platí tady staré baťovské pravidlo-bota musí respektovat tvar chodidla!

      Vymazat
  5. Dobrý deň nie som nejak vyznavac dlhých tratí,táto značka má zaujala,a chcel by som poradiť skôr boty aj na bežné nosenie,sem tam beh,ale krátky,a do prírody,čo by ste mi doporucili?Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Tibor. Podle těchto specifikací by to měla být univerzální, pohodlná bota a bude potřeba jen vybrat správnou šířku. Nabídnul bych F-lite 262, případně Terrafly 303, což jsou poměrně široké univerzální boty, první je spíše na silnici, druhá zase na trail. Z užších bot se pak nabízí F-lite 240, případně 230 nebo 220. Chce to vyzkoušet přímo na prodejně, která bota nejlépe padne.

      Vymazat
    2. Ahoj Martin tie užšie neviem,aby som nemal nejak stiesneny pocit,chcem pohodlnu botu do každej príležitosti,ešte som rozmýšľal nad terafly 313 gtx myslím že sa tak volajú,problém je v tom že to nemám kde vyskúšať,len objednať,tak preto som písal o tvojich skúsenostiach,ďakujem.

      Vymazat
  6. Dobry den,chcem Vas poprosit o radu.Mam zaujem o flite 220,ale u nas v Martine tento model nie je,tak som si ho nemohol vyskusat.Skusal som si trailoc 255,ktory mi sedel perfektne.Su tieto modely na rovnakom kopyte?Bojim sa bez vyskusania objednavat flite 220.Dakujem Vam za radu. Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Milane. F-lite 220 je užší bota vyráběná na kopytě Precision. Trailroc je naopak bota široká, vyrobená na kopytě Natural. Pokud Vám seděl Trailroc, dá se k nim přirovnat Terrafly 303 nebo 313 GTX nebo F-lite 262, 252, 232. Jde jen o to, kde se budete s botou primárně pohybovat a jaký drop (sklon mezi patou a špičkou) vám bude vyhovovat. V Martinském Outventure sport budu ve středu od 10:00, tak se můžete stavit, něco určitě vybereme. Mějte se

      Vymazat
    2. Dakujem velmi pekne,v stredu o 10.00 urcite pridem.Tesim sa

      Vymazat
    3. Ak Vas mozem poprosit,priniest aj flite 220 velkost 10,10,5 za vyskusanie to urcite stoji.Dakujem

      Vymazat
  7. Ahoj! Terrafly 313 GTX se hodně blíží klasickým botám. Má sklon mezi patou a špičkou 9mm, takže čekejte pevnější, torzně stabilnější botu. Neodpustím si poznámku k membráně, její živostnosti a použití v teplém počasí. Pórovitý materiál membrány hodně trpí jak mechanicky, tak jej také výrazně ovlivňují prach a nečistoty z venku a agresivní mastný pot zevnitř. S narůstajícím časem se tak membrána ucpává a mění se klima v botě. Na léto tedy rozhodně doporučuji spíše prodyšnou botu, v případě Terrafly pak model 303.

    OdpovědětVymazat