středa 6. června 2012

Trailroc po roce testování





Základní popis konceptu Trailroc jsem již psal zde http://inov-8.blogspot.cz/2012/01/trailroc-koncept-ktery-zboura-myty-o.html

Přiznám se naprosto otevřeně, testování a možnost ovlivnit konečnou podobu nových modelů, to jsou argumenty, proč mám tuto práci fakt rád. Před více než rokem jsem dostal k testování první prototyp konceptu Trailroc a teď, po roce ostré zátěže je na čase jít zase trochu hlouběji.
Když se podíváme na skladbu nabídku trailových bot z naší produkce, najdeme zde skvělý závodní koncept x-talon. Koncept pro maximální výkon, rychlost, málo z nás tady řeší úroveň skonu pata-špička nebo tlumení, protože je to dnes nejúspěšnější závodní koncept trailové boty na světě. Další v řadě je roclite, koncept tréninkové trailové boty, kterou velmi oceníte na měkké podložce (bláto). Čím horší podmínky budou panovat, tím lépe se v této botě budete cítit, a navíc si zde můžete vybírat různé šířky svršků a sklony pata-špička (úrovně tlumení). Dalším trailovým konceptem je terrafly, který měl doplnit nabídku o univerzální tréninkovou botu. Chceš vyběhnout z města do lesa, je tu terrafly opět s možností výběru sklonu. S čistým svědomím můžeme na trail doporučit také f-lite, protože tohle je neskutečná univerzálka s širokou možností výběru šířek svršků a sklonů pata-špička. V nabídce jsou další speciální trailové modely o-roc, mudclaw, mudroc, terroc a bare-grip, které okrajově doplňují bohatou nabídku trailové kolekce. Co v nabídce ale chybělo (a bohužel chybí na trhu celkově) je funkční bota na těžký horský trail. Zkrátka bota, ve které mají chodidla dostatečný prostor k přirozené práci, skrz kterou můžete přesně a jistě "číst" probíhaný terén. Bota, která ale zároveň bezpečně ochrání vaše chodidla proti různým nakopnutím, odřeninám, naraženinám, atp., je lehká, prodyšná a neabsorbuje vlhkost. Bota, která při těžkém, dlouhém a kamenitém seběhu ochrání vaše paty, ale zároveň si uchovává dostatečnou flexibilitu. Bota, se kterou si budete moct svůj běh maximálně užít a nasávat energii z přirody kolem sebe. Tyhle požadavky se ctí splňuje právě nový koncept trailroc!


Koncept Trailroc má pro sezonu podzim-zima 2012 tři modely (255, 245 a 235). První z trojlístku, po kterém jsem sáhnul v testování byl Trailroc 255. Logicky jsem si vybral tento model, protože má 6mm sklon pata-špička a právě tento sklon mě  osobně nejvíce vyhovuje. Nevyhledávám radikálně nízkoprofilové boty, a tento sklon a tedy i úroveň tlumení mě naprosto vyhovuje. A v tom je přesně ta krása inovejtu - mohu si vybrat sklon a funkční vlastnosti své boty. Komunikace o minimalisnu nebo tradičních botách jsou jen povrchní kecy, které neřeší merito problému a proto se pojďme bavit o funkčních vlastnostech. Stále si pamatuju první pocit, když jsem poprvé nazul tuto botu. Mám relativně úzké chodidla a proto první pocit z této ve špičce široké boty byl rozpačitý. Při první běhu po anglických rozmočených loukách jsem stále srovnával tuto botu s do té doby nejoblíbenější roclite 285 a mé pochybnosti stále narůstaly. Pak ale přišel návrat domů na rodné Valašsko, slivovicou voňavý a bůčkem živený kraj, do těžkých a tvrdých kopců a tady mě Trailroc dostal. Konstrukce spodku těchto modelů není tak sensitivní jako u modelů roclite, f-lite a další radikálních nízkoprofilových modelů a proto mnohem více ochraňuje chodidla před nežádoucím proražením nerovnostmi povrchu, které jsou nepříjemné zejména při seběhu. Na druhé straně si podešev stále udržuje slušnou felxibilitu. Podešev je složena ze tří různě tvrdých směsí, kde každá má svůj význam a funkčnost a jako celek funguje na tvrdých trailech dokonale. Mezi podešví a mezipodešví (mezipodešev řeší ve všech botách primární část tlumení) je zabudován polymerový prstenec (metashank), který ochraňuje patu před odraženinami při dlouhých kamenitých sebězích a zároveň napomáhá řešit torzní tuhost a flexibilitu celé podešve. Z nákresu je patrné, že tento prstenec opět kopíruje šlachy chodidel a má tedy kopírovat flexibiltu chodidel. Pochopitelně tohle nejvíce funguje u nižších profilů mezipodešve (shoc-zone 1). 
Svršek je tvarován na novém anatomickém kopytě, které respektuje euro-americkou nohu. Je celkově širší, zejména pak v přední části. Důvod je naprosto jednoduchý a nakonec ho musím ocenit i já s úzkým chodidlem. Při dlouhodobé, relativně monotónní zátěži je nejširší část chodidla v místě příčné klenby při odrazu. Právě při odrazu dochází k roztahování příčné klenby. Každý si může udělat krátký test na rukou - když sepnete jednu ruku v pěst a druhou si kontrolujete právě místo kloubní partie, zjistíte, že se při setnutí celá partie rozšiřuje. Pokud jsou chodidla při dlohém běhu upnuta v příliš úzkém svršku a nemají přirozený prostor k práci, může docházet k různým únavovým syndromům, ale hlavně ztrácí se radost z běhu. A přesně z tohoto důvodu oceňuji dostatečnou šířku, kterou Trailroc 255 poskytuje (velmi jsem ocenil minulý pátek při přeběhu Vizovice-Velké Karlovice, 63km těžký trail, +2.054m/-1.772m). Materiál svršku je velmi prodyšný, nenasákavý, bez membrány, takže co natěče dovnitř okamžitě ucítíte, nicméně hned vyteče zase ven. Výbroná je obsázka kolem 2/3 obvodu boty, která pevně a jistě fixuje chodidla v úmrysu boty. Tohle oceníte zejména při těžkých sebězích nebo traverzech. Zesílená špička ochraňuje prsty před nakopnutím různých šutrů a klacků.  Ještě bych rád zmínil měkký opatek, který konstrukčně komunikuje s podešví a jeho obrovskou výhodou je fakt, že netlačí na achilovky. Poslední perličkou je téměř bezešvý svršek s vynikajícím nenasákavým a v podstatě nezničitelným šněrovadlem. Nakonec posuďte sami, po téměř 800 kilometrech...




Další v řadě na testování byl Trailroc 245. Fantastický design,  nicméně hned na začátku jsem jej dal bokem, protože sklon pata-špička 3mm (shoc-zone 1) je pro mne hodně radikální. Jaké pak bylo překvapení, když jsem se jednou odhodlal a vyběhl v této botě. Nádhera. Ta rychlá odezva, přesnost, akcelerace, přesné čtení terénu, hravost při běhu. Konstrukce spodku (podešev, mezipodešev, metashank) je stejná jako u 255ky, je zde nižší sklon, lehčí a prodyšnější svršek, méně vyztužená špička a chybí obsázky kolem obvodu svršku. Hned po prvním výběhu v této botě jsem si vzpomněl na diskuzi s Grahamem (hlavním designérem Inov-8), kdy říkal: 255ka je konstrukčně navržena na ultratraily typu UTMB, musí ochránit chodidlo v těžkých podmínkách na velmi dlouhé vzdálenosti, musí mu nabídnout dostatečný komfort a šířku, aby mohla chodidla co možná nejpřirozeněji pracovat.  245ka je naopak hravější bota na rychlejší horské traily do maratonu se stejnými prametry no a 235ka je "minimalistická" lahůdka pro všechny vyznavače přirozeného běhu. A přesně tyto pocity z těchto modelů mám i já (vyjma 235). Když si půjdu dnes vyčistit hlavu 40 minutovým výklusem v lese, rozhodně si vezmu 245ku, protože je jednoduše hravější a vyhovuje mi na  tuto vzdálenost. Na nonstop beh přes NT si ale rozhodně vezmu 255ku!





Zatím posledním v konceptu je Trailroc 235, opět model se stejnou kontrukcí spodku, ale nulovým sklonem pata-špička. To ale neznamená, že "nemáte nic pod nohama". Bota má prakticky mezipodešev, která ochraňuje chodidlo před mechanickým poškozením, řeší nějakou část "tlumení", ale velmi důležitý je zde ten nulový sklon. Tento model je nejvíce flexibilní z dosavadní řady a také proto umožňuje chodidlům největší prostor k přirozené práci. Svršek je absolutně prodyšný, ale počítejte s tím, že jen při běhu ranní rosou budete mít mokré ponožky. Testovaný pár jsem posunul dalším lidem k testování, tak přikládám alespoň produktové náhledy.

Celkové hodnocení konceptu:
Podešev: Hned na začátku musím říct, že podešev a celá konstrukce spodku se skutečně povedla. Jako celek funguje luxusně, každý běžec si zde najde to, co mu vyhovuje pro jeho běh v přírodě. Přesnost čtení terénu, rychlá reakce na změny směru, grip, jistota došlapů a přesnost odrazů a k tomu všemu možnost výběru úrovně tlumení. Zapomeňte na nějaké stabilizační prvky, podpory klenby, korekce došlapů. Všechny tyhle prvky zásadně izolují chodidla od pohybu a v konečném důsledku na nerovné podložce (což trail vždy je) škodí. I po slušné zátěží nedošlo k zásadnímu opotřebení dezénu podešvě, takže si stále uchovává výborné vlastnosti. Předpokládám, že nebude problém natočit v 255kách 1.500-2.000 km (samozřejmě podle údržby)! Rozhodně zde ale není prostor pro srovnávání s NB Minimus, VFF apod. Malinko se tomuto konceptu přibližuje 235ka, ale rozhodně se nedají srovnávat, protože 235ka je v porovnání s těmito modely stále výkonnostní bota. Srovnatelný model Trailrocu nabídneme v kolekci jaro-léto 13 pod označením Trailroc 150 (momentálně testuji).
Svršek: všechny mají parametry této linky - maximální prodyšnost, nenasákavost, lehkost, minimum švů a hlavně maximální POHODLNOST. Ani po těžkých 63 kilometrech v děšti jsem neměl jedinou otlačeninu, natož tak puchýř. Suchomilci budou určutě postrádat GTX membránu, nicméně tato vždy hodně omezuje prodyšnost. Osobně doporučuji boty s membránou jen na podzní podzim, zimu a brzké jaro. Výborné je šněrovadlo, které ani po roce nezaznamenalo žádné opotřebení. TPU výztuhy perfektně fixují chodidla v traverzech a nepocítil jsem nějaké omezení ze strany prodyšnosti. I když jsou všechny 3 modely tvarovány na anatomickém kopytě, konstrukčně působí různě širokým dojmem a každý běžec si tak může vybrat tu svoji šířku.

No a na závěr to nejdůležitější, kdy budou na trhu? Koncem července nám dorazí z výroby, takže hned začátkem srpna začínáme distribuovat všem dobrým prodejcům. Těšte se, stojí to za to.

Nedá mi to a pod čarou si tak trochu  šťouchnu do odborných novinářských kruhů. Co si tak představujete pod pojmem minimalistická bota? Je to 255, 245 nebo 235? Není náhodou nastavená rétorika minimalismus vs. tradiční boty velmi, velmi, velmi povrchní? Jestli výše uvedené modely spadají do kategorie minimalistických, kampak asi bude zařazen model Trailroc 150, který přijde na trh v březnu 2013?





54 komentářů:

  1. parádní čtení,dík
    tomáš

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    moc se nám boty líbí a rádi bychom si je koupili. Bude možné je zakoupit v okolí Ostravy, poradíte nám?

    Moc děkujeme.

    Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostrava je region razovity, nicméně zkuste se ptát v Total sportu a u Madeji. Zatím Inov-8 nenabízejí, ale ... Nejbližší prodejny jsou pak K-sport Třinec, Gami Třinec

      Vymazat
  3. Nějaká chyba v matrixu zapříčinila, že mi tento komentář od Kostěje přišel jen do mailu.
    "Taková bota na trhu ale vůbec nechyběla, je tu přece NB mt101rx, výborná na jakoukoli horskou taškařici, prodyšná, lehká cca 220g, a hlavně na malým českým trhu o litřík levnějc než inov8.
    Sorry, ale my co vyhazujem jedny boty co měsíc a půl až dva musíme koukat i na tohle."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NB mt101rx osobně řadím spíše k roclite 285, popřípadě k f-lite 220, 230, 240. Trailroc jako koncept je skutečně někde jinde. Ale rád si poslechnu tvoje zkušenosti.
      S takovým objemem natočených kilometrů ti každý dobrý prodjece nastaví určitě exklusivní podmínky. My jako distributor nemáme možnost tohle korigovat. I český specializovaný maloobchod už začíná fungovat.

      Vymazat
  4. Ok, díky za uvedení na pravou míru. Původně jsem si myslel, že jde o takovou malou cenzůrku, jako že tu smí být jen pochvalné příspěvky, ale tohle hodnotím jako vysoce korektní.
    Škoda, že na fotkách není zřetelně patrný stav špuntů (a podrážky celé boty) těch 255. Běhal jsem x-talon 190 a f-lite 195 a zejména u x-talonů ty špunty první tisícovku mých trailů nedožily (ale zbytky jsem ořezal a získal výbornou silniční sliku která mě nosila ještě dalších cca 1800km a ani potom nebyly úplně k zahození).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, oběhaný půlpár tvých 190 mám u sebe :-) Nafotím podešev 255ky a přidám ji do článku

      Vymazat
    2. Tak jak to vypadá s vobrázkem tý podrážky. Dneska jsem mluvil s Michaelem Dobiášem a ta bota (TR255) mě docela začíná zajímat.
      Díky.

      Vymazat
  5. dobry den, chcem sa opytat na model l Trailroc 150 2012, ci sa da vidiet niekde na prezentacii, vystave uz tento rok. dakujem

    OdpovědětVymazat
  6. zdravím. Běžeckému maloobchodu bude tento model představen začátkem srpna. Během podzimu pak bude k vidění na nějakých závodech, zcela jistě na Velké Kunratické v Praze

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den. Chcem sa spytat ktory z tychto 3 modelov je najsirsi v prednej casti (cast od prsta vedla palca po malicek) Dost mi to pomoze pri vybere. Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den. Vsechny 3 modely jsou vyrobeny na stejnem kopyte, takze sirka ve spicce je v zakladu stejna. Je tam drobny rozdil v kontrukci svrsku. Nejsirsim dojmem pusobi 245 a 235 protoze nemaji obsazku (zpevneni) kolem obvodu jako 255. Nicmene ten rozdil je minimalni a naopak obsazka hodne pomuze udrzet chodidlo v luzku boty pri dlouhych a tezkych bezich. Urcite doporucuji vyzkouset.

      Vymazat
  8. Dobry den, Martine,

    tu je tiez Martin. Ako sa s Vami mozem spojit osobne?
    Pripravujem s priatelmi novy trail zavod a rad by som skontaktoval potencialnych partnerov.
    Rad Vas osobne spoznam aj napriek tomu, ze pisete, ze zavody moc nemusite...:)
    Prajem Vam vela stastia, uspech znacke, ktoru zastupujete a vela krasnych kilometrov.

    Martin Urbanik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Martine. Nejlepší bude domluvit se mailem - martin.marek@vavrys.cz
      Na Slovensko jezdím docela často, takže určitě najdeme nějakou cestu. Dík a mějte se hezky

      Vymazat
  9. Zajímají mě detailní fotky svršku po roce testování. Mám 245 a po 2 měsících se v místě ohybu začal síťovaný modrý svršek trhat na obou botách. Přitom běhám jen po čistých lesních cestách a o žádném mechanickém protržení (např.klackem) nevím.
    Díky za odpověď.
    ---
    Radek L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Radku. Testované modré 245ky už nemám, nicméně po cca 800 km se na vnitřní klenbě začaly objevovat drobné oděrky na svršku. Nutno ale podotknout, že jsem testoval prvotní vzorek. Na finálním výrobku se pak použila jemnější výztuha, která je rozhodně citlivější. Neviděl jsem tohle poškození, klidně mi boty pošlete, rád se na ně podívám. Mohl tady nastat problém s šířkou, tzn. pokud jsou vaše chodidla širší v odrazové fázi běhu než lůžko boty, dochází k enormnímu tlaku na hranu svršku a tento může být poškozen. Snažíme se tímto směrem školit obsluhu všech obchodů. Už starý pan Baťa tvrdil, tvar boty musí korespondovat s tvarem chodidla.

      Vymazat
  10. Dobrý den, potřebuji si pořídit boty na běhání v různých terénech i počasí, mám spíše širší a plošší nohu, běhám denně cca 10km a chtěl bych, aby boty vydržely suché i v dešti či sněhu. Můžu poprosit o radu? Líbí se mi Trailroc 255, ale říkám si, jestli by mi nestačily 245, případěn jiný model. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a díky za zájem o naše boty. Ještě bych potřeboval vědět, v jaké botě běháte dosud. Podle toho bych doporučil buď Trailroc 255 nebo 245. V každém případě ale musíte počítat s tím, že oba tyto modely jsou maximálně prodyšné, bez membrány, propustí tedy vlhkost dovnitř. Pokud chcete od boty řešit voděodolnost (což na léto rozhodně nedoporučuji, obzvášť na tyto kratší vzdálenosti), doporučím Terrafly 313GTX (univerzální použití 50% trail, 50% tvrdý povrch), případně Roclite 312GTX (spíše trail 70-80%).

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď, mám Salomon, asi model sensifit s GTX - doporučeno prodavačem i na skalnatý terén, ale mám problém, že mě bolí palce až mám modřiny, asi špatná rada prodejce ohledně velikosti. GTX jsem psal proto, že běhám i nyní lesem, kde je ještě sníh a také v dešti. Děkuji za radu.

      Vymazat
    3. omlouvám se, model Salomon nevím, šněrování sensifit, podrážka contagrip s GTX

      Vymazat
    4. K salomonu se určitě lépe hodí Trailroc 255 bez membrány, případně Terrafly 313GTX s membránou. Typově jsou to boty se stejným zaměřením, je potřeba jen správně odzkoušet velikost a rozhodnout o nutnosti membrány. Trailroc bude určitě lepší v lese a trailu vůbec. Terrafly je zase univerzálnější na tvrdém podkladu. Chce to vyzkoušet, v které botě se budete cítit lépe. Nasměřuji Vás někam do prodejny, když mi sdělíte bydliště.

      Vymazat
    5. Děkuji, bydlím v Zelené, malá osada u Benátek nad Jizerou, ale pracujiv Praze, takže tam to také není problém.

      Vymazat
    6. V Praze najdete oba modely v prodjeně Trailpoint na Jirečkově ulici nebo Vavrys na Lidické ulici

      Vymazat
    7. dobrý den,
      dnes jsem nakonec pořídil 245 a hned jsem ho otestoval a musím říct, že skvělý. Max pohodlí, lehoučké, prostě spokojenost.

      Vymazat
    8. Tak ať slouží! Věřím, že budou.

      Vymazat
  11. zdravím, chtěl bych se zeptat, který model by jste mi doporučil na běhání po tvrdém povrchu, myslím silnici a asfalt. Trailové to asi nebudou, že. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a děkuji za zájem o naše boty! Na tvrdý povrch mohu doporučit některý model z přísně silničních speciálek ROAD-X. V nabídce je model ROAD-X255 se sklonem 9mm a ROAD-X233 se sklonem 6mm. Rozdíl je v šířce boty, vyšší se dá obecně doporučit jako objemová bota, nižší jako tepmová. Dále se dá doporučit některý z modelů F-LITE, které mají univerzálnější použití, ale nejlepší vlastnosti pak mají na silnici. Zde jsou možnosti výběru ze širokých F-LITE NATURAL, nebo užších F-LITE PRECISION. Oba koncepty se vyrábějí se sklonem mezi patou a špičkou 6, 3 a 0mm, takže nabídka je opravdu hodně široká. Další silniční modely už řadím do kategorie přísně tempových až závodních bot a proto je zde neuvádím. Pro nějaké doporučení konkrétního modelu bych potřeboval znát model boty ve které aktuálně běháte a na co by měla nová bota sloužit (objem, tempo, závody, univerzál). Pokud mi přiblížite vaše bydliště, můžu vás poslat do prodejny, kde je slušný výběr a kvalitní obsluha.

      Vymazat
  12. Děkuji za odpověď, jsem z Prahy, šlo mi spíš o to, že kamarád má Trailroc a hrozně si je chválil, nicméně nejsem přesvědčen o tom, že bych v této botě měl běhat po silnici nebo jiné asfaltové cestě. Co Vy na to? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trailroc na silnici je těžký kompromis. Ta bota je určena do trailu a na tvrdém podkladu jako je asfalt se bude podešev rychle opotřebovávat. Poměrově vidím Trailroc 70% trial a 30% tvrdý povrch.
      Koncepčně podobná bota s univrezálním použitím je Terrafly. Tady rozhodně nedojde k žádné újmě na silnici, a v parcích, na lesních pěšinách se bude chovat také slušně. Zkuste zajít do Trailpointu, Triexpertu, Behshopu nebo do prodejny Vavrys. V těchto prodejnách mají jak Trailroc i Terrafly, tak také výběr z nějaké přísné silničky.

      Vymazat
  13. Dobrý večer, ja by som potreboval radu kde nájdem predajňu v Bratislave , chcel by som si kúpiť Trailroc 255 , behávam v lese po malých karpátoch od 25 km do 55 km a chystam sa na 100 km behy.

    Ďakujem

    Loškár Andrej

    OdpovědětVymazat
  14. Ja by som povedal, ze v Outdoorguide pri nakupnom centre Avion maju celkom dobry vyber Inov-8. Momentalne mam tie 255-ky a je to to najlepsie v com som doteraz teren behal...

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím,
    chtěl bych se zeptat, ve které prodejně v okolí Karlových Varů by bylo možno nazout Trailroc 245? Díky za odpověď. Pepa Cupal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a dík moc za zájem o naše boty. Nejbližší možnost vyzkoušet Inov-8 v okolí KV je RP sport v Kadani, případně Hudy sport v KV. Hudy má ale jen 2-3 modely. Mějte se

      Vymazat
  16. Díky moc za info. Hurá do Kadaně! Pepa

    OdpovědětVymazat
  17. Dík za sqělou recenzi.
    Chci zkusit po kopcích a horách krom chození také běhat a hledal jsem vhodnou obuv. Po přečtení této recenze a konzultaci s prodavačem v brněnské prodejně SANASPORT jsem zakoupil 255-ky a po prvním vyzkoušení (Frýdlant - Lysá hora a zpět a o pár dní později Ostravice - Smrk - Šance - Lysá Hora - Frýdlant) musím konstatovat, že v horském terénu jsou tyto boty doma. Jediným problémem ve výsledku byla moje aktuální fyzička, tak jsem cestou (zejména) nahoru (a víc než bych chtěl ;-)) přecházel do více až méně svižné chůze.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na dámský model Trailroc 226, u nás jsem ho nikde kde by se dal koupit nenašla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den. Dámské Trailroc 226 s nulovým dropem jsme letos na jaro témeř nemeli, nebyl o ne v maloobchode vůbec zájem. Většina obchodníků dala přednost 236ce 246ce. Nicméně na podzim, tedy zhruba do 4 tydnu budeme mit take 226ku. Předpokládám, ze by se mohla v maloobchode objevit začátkem záři.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. :)

      Vymazat
  19. Viete poradit kde v Bratislave sa daju vyskusat a zakupit boty Inov-8?
    Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Miroslave! V Bratislavě najdete Inov-8 v Runshope a Outdoor guide. Během letošního roku by se měla dostupnost inov-8 v Bratislavě výrazně zlepšit. Pokud budete potřebovat blíže poradit, dejte vědět.

      Vymazat
    2. Dakujem za rychlu odpoved. Outdoor guide som skusal, maju len zopar modelov, navyse z kazdeho len jedno cislo, takze vyskusat to, co som chcel sa nedalo. Skusim ten Runshop, znad to tam bude lepsie. Este raz vdaka.

      Vymazat
  20. Dobry den Martin, hladam radu ohladne boty na ultratrail. V juni chcem bezat StefanikTrail cez male karpaty. Doteraz mam skusenosti len s dlhymi behmi na asfalte v odtlmenych botach (acics gt 2000, predtym gel 3020 a na trail fuji gel trabuco, cize vsetko pronacia- aj ked poslednym casom pocuvam ze je to skor len marketing). Ratam s tym ze tento trail bude tak 30-40% asfalt a zacal som pomaly ale urcite pozerat po minimaloch, myslite si ze trailrock od inov8 by bolo riesenim? Dakujem.
    David

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den Davide. Dík moc za zájem o inov-8! Osobně vidím docela velký rozdíl v silničním ultra a ultratrailu a s tímto vědomím je potřeba také vybírat vhodnou botu. Nevím, jak zásadní pronaci máte, což mě trochu limituje v doporučení, nicméně pokud běháte silniční ultra, nebude to zřejmě nic zásadního. V trailovém prostředí obecně je jakákoliv pronační podpora spíše ke škodě. Chodidla potřebují číst povrch co nejpřesněji aby nedocházelo k různým podvrtnutím atd. Nic jiného než fyzika. Nicméně na ultra je potřeba počítat také se stavem, že se po nějaké době dostaví také únava, kdy se člověk nesoustředí tak dokonale na to kam šlape, atd. A teď je potřeba najít optimální úroveň tlumení, nebo spíše sklonu mezi patou a špičkou. K Trabucu je rozhodně nejbližší náš Trailroc 255, který má sklon pata špička 6mm (pata 14 mm, špička 8mm), má mezi podešví a mezipodešví polymerovou výztuhu, která navyšuje torzní tuhost, ale hlavně ochraňuje chodidlo před proražením podešve o ostré kameny, atp. Podešev snese 30% podílu asfaltu, nicméně čím více se budete pohybovat po asfaltu, tím dříve zmizí její dezén. Rozhodně doporučuji vyzkoušet boty v prodejně, proběhnout se v nich po prodejně a porovnat rozdílnost. Tento model rozhodně není o minimalismu, s úrovní průměrného tlumení jsme zde někde na 60-70%.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý deň Martin, chcem sa opýtať aký sklon teda pomer medzi pätou a špičkou, by bol pre mňa asi najvhodnejší? Meriam 194 cm a váhu mám 99-100kg, som v podstate začínajúci bežec, ale behávam hlavne lesné cesty, kamene asfalt málo ale samozrejme aj ten sa pritrafí. Nemal by som mať ten sklon vzhľadom na uvedené fyzické parametre čo najväčší? Ďakujem za skorú odpoveď.
    Rudo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Rudo. Sklon boty je pouze jedním z důležitých parametru běžecké boty. Na měkkých lesních cestách je dulezita propriocepce, tedy vnímáni probíhaneho povrchu skrz botu. Pokud mate botu příliš vysokou, tedy příliš tlumenou, chodidla získávají zkreslené "informace" o probihanem povrchu, a v případe těžšího, technického traverzu, jsou vysoké boty spise škodlivé. Neuvadite zádné vzdálenosti ani typ tréninku, předpokládám nižší intenzitu i objem a tady mohu doporučit z rady Trailroc model 255, připadne novinku race ultra 290, která pravé přichází na trh. http://inov-8.blogspot.cz/2014/05/inov-8-race-ultra-290-intro.html?m=1. Nižší sklon Trailroc bych nedoporučoval. Pokud budete potrebovat nejake bližší informace, klidne se ozvěte. At se daří!

      Vymazat
  23. Ďakujem pekne za odpoveď. Behávam tak cca 1 hod., snažím sa každý deň, hlavne do vrchu. Inak tie čo si mi odporučil sa pozdávali aj mne. Ja čo som si čítal o tejto obuvi je všetko o.k., len jedna vec mi trošku vadí, alebo lepšie povedané nepozdáva, že nie sú vodeodolné. Ja som poškuľoval aj po značke Salomon speedcross 3 gtx, ktoré majú aj povrchovú membránu, len neviem či sú aj tak ľahké ako táto obuv. Vieš pýtam sa to aj preto, lebo nie každý je na tom tak že si môže kúpiť viac párov tenisiek len behanie, tak hľadám také univerzálne riešenie, myslíš, že teda aj tá značka Salomon je dobrá voľba? Alebo by mala byť noha pri behu dobre odvetraná?
    Ďakujem, Rudo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a ešte, čítal som aj o tej obuvi race ultra 290, tam to už vyzerá aj na vodeodolnosť, len neviem nájsť žiaden obchod, ktorý ich má v ponuke, či až od septembra?
      Rudo

      Vymazat
    2. Prodyšnost a voděodolnost jsou dvá diametrálně odišné parametry. Z funkčního hlediska je mnohem důležitější parametr pro běžeckou obuv prodyšnost, tedy aby bota velmi dobře propouštěla páry, nedržela vlhkost v materiálech a co možná nejrychleji odváděla nabranou vhkost z boty ven. Voděodolná bota sice může držet chodidla po určitou dobu v suchu, ale při nabrání vody dovnitř boty se nemá vlhkost jak dostat ven a z boty se stává "gumák". Proto preferuji a doporučuji spíše prodyšnou obuv bez membrán. Zásadní jsou dobré ponožky!
      Race ultra je podobně jako Trailroc velmi dobre prodyšná bota. V maloobchodní síti se začne objevovat od tohoto týdne.

      Vymazat
  24. Dobrý den Martine, i já bych chtěla požádat o radu. Zvažuji koupi bot inov-8 na agility. Vypadá, že nejvíce oblíbené v tomto sportu jsou talon 212, které podle referencí vyhovují v podstatě na veškerý používaný terén. Vzhledem k tomu, že mám problémy s klenbami, přemýšlím však, že bych měla zvolit model s lepším tlumením. Můžete mi prosím poradit, ze kterých modelů bych měla vybírat? Předem moc děkuji a přeji hezké dny Zdeňka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Zdeňko. Dík moc za zájem o inov-8. Ano x-talon 212 je vemi oblíbený v agility segmentu a je to určitě dnes nejlepší bota, kterou vám můžu na váš sport doporučit. Co se týká problému s vaší klenbou, nedokážu vám takhle na dálku poradit bez toho, aniž bych chodidla viděl. Pokud máte zásadnější problém s klenbou, je potřeba znát míru poškození na obou nohách a tento problém se pak dá řešit samostatnou stélkou. Nicméně většina populace má jen mírné formy poškození chodidel, které je většinou způsobeno špatným způsobem obouvání (všeobecně). Je potřeba skutečně řešit výběr osobně. Doporučuji zajít do nějaké specializované běžecké prodejny, kde vám mohou poradit, případně vám mohou doporičit služby nějakého fyzioterapeuta. Tip na odborníky můžu poslat, když mi upřesníte místo vašeho pobytu.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  25. Ahoj neviem sa rozhodnut medzi trailrock, rocklite a race ultra. Ktory z modelov ja viac vsestranny, univerzalny. Z vasich revenzii su v podstate vsetky vybornou volvi kde som ako najvacsi rozdiel pochopil osobne to ze trailrock je viac pre dlhsie ultra behy. Alebo vhodny na tvrdsi povrch ako rocklite. Co by ste mi doporucili?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8. Pokud preferujete univerzálnost, rozhodně doporučím koncept RACE ULTRA. Pak jen vhodně zvolit drop (sklon mezi patou a špičkou). RU270 má drop 4 mm je flexibilnější a doporučuji jej na kratší, techničtější a rychlejší tratě. RU290 má drop 8mm a hodí se na ultra. Hodně ještě záleží v jaké botě běháte nyní. Pokud jste zvyklý na nižší boty, vyzkoušejte 270ku. Můžu vás poslat do nějaké prodejny, kde si boty vyzkoušíte.

      Vymazat
    2. Momentalne beham trail v asics gel lahar 5gtx kde mi nevyhovuje ich sirka a tlacia na malicek.zrejme kvoli gtx vrstve su hrubsie a tym padom uzsie.aky je v asics drop neviem presne neviem podla jednej stranky 8mm ale nie official asicc. je to starsi model.clenitejsie kameniste cesty je v nich citit. Menej tlmenu botu by som asi nechcel no neviem porovnat pevnost podrazky i inov8.beham cca tyzdenne 45 km.univerzalnost myslim v tom ze rad by som v nej trenoval u nas v malych karpatoch teren je velmi rozdielny lesne cesty makadam strk ,udusana hlina inak tvrda ak poprsi je ako maslo alebo chodnicky a trava prevysenie tak do 700 mnm. no nerad by som si kupoval dalsiu topanku povedzme na dovolenku par dni napr. V nizkych tatrachcca kde uz moze byt trat viac kamenista. No v bratislave som bol v runshope tam ohladom inov 8 neposielajte nikoho maju tam asi dva modely poslednu velkost terraclaw co mi bola o pol cisla velka -skoda inak by som ju za tu cenu zobral. A iny model avsak zensky.je v ba obchod kde maju vacsinu modelov? Ale mam cestu do Brna- Sobesice teda mozete mi doporucit aj obchod tam. Dakujem za odpoved a radu vopred.

      Vymazat