pondělí 16. dubna 2012

Modelová řada F-lite

Modelová řada F-lite patří mezi vůbec nejúspěšnější, které doposud Inov-8 vyráběl. Jako první nakročila mezi silniční běžce, jako první si udělala skvělé jméno ve fittnes, zejména pak v crosfittu a jako první se dočkala výrazného rozšíření barvené nabídky.
Podešev F-lite je univerzální, nicméně osobně ji spíše doporučuji na tvrdší povrch, přece jenom máme lepší trailové podešve. Ve složení podešve převládá pryž, která významně (pozitivně) ovlivňuje adhezní vlastností celé boty právě na tvrdém povrchu. Otěruvzdornost podešve směle označím za nadprůměrnou, viděl jsem "vyjeté" modely, které měly natočeno hrubě přes 2.400 km. Nicméně je potřeba také připomenout, že na tomto parametru se významně podepisuje také běžecký styl daného běžce. Každá podešev je nalepena na mezipodešvi a právě mezipodešev řeší řekněmě 70% funkčích vlastností dané boty. Právě mezipodešve se v posledních 30 letech týkal rozvoj technologií ve sportovní botě, a proto dnes tak často slýcháme pojem technologická bota, která obsahuje gely, vlny, atd. Mezipodešev tak řeší primární část tlumení a hlavně řeší sklon pata-špička, který je podle mého názoru nejvíc důležitý pro většinu běžců právě proto, že výrazně ovlivňuje běžecký styl. SHOC-ZONE, tak nazýváme v Inovejtu úroveň tlumení dané mezipodešve, respektive výškový rozdíl mezi patou špičkou, a u konceptu F-lite můžete vybírat ze tří úrovní - SHOC-ZONE 1, 2, 3. Úroveň tlumení je jednoznačně viditelný parametr, který je vyznačen na patě každé mezipodešve vylisovanou šipkou, a každá šipka označuje výškový rozdíl 3 mm mezi patou a špičkou. Dalším důležitým parametrem, který určuje funkční vlatsnosti boty je směs mezipodešve. Drtivá většina výrobců dnes používá EVA (etylvynilacetát), který je lehký, nenasákavý, dobře tvarovatelný, vstřikovatelný, lepitelný, má vynikající tvarovou paměť a výrazně se tak podepisuje pod výslednou flexibilitu daného modelu. Inov-8 používá u konceptu F-lite dvě různé formy EVA mezipodešví:
- lepenou, která je pevnější, tužší a tvrdší, a svými vlastnostmi ochraňuje chodidlo více od povrchu (220, 230)
- vstřikovanou, která je měkčí, pohodlnější s lepší tvarovou pamětí, a zároveň je mnohem sensitivnější k chodidlům (195, 311)
Stejně jako všechny ostatní podešve, má i F-lite předtvarovánu zónu ohybu (METAFLEX), která napomáhá k tomu, aby se podešev v přední části ohýbala tam kde má, a zvyšuje tím tak efektivitu odrazů. Tvar podešve kopíruje fascia plantar a zajišťuje tak efektivní (flexibilní, minimálně zkreslený, přesný) přenos pohybu při běhu a chodidlům se tak dostává přirozenější prostor k práci (pochopitelně v závislosti na výšce mezipodešve).
Postupně se průřezem boty dostáváme ke vkládací stélkce, která dolaďuje komfort boty a řeší také část tlumení. Kromě modelu F-lite 220 kde je stélka o výšce 6mm, je u všech ostatních z výroby vložena stélka o výšce 3mm. Změnou výšky stélky se může docela zásadně experimentovat s objemem celé boty, takže pokud vám ne úplně vaše vysněná boty sedne na nožku, zkuste vložit nižší nebo naopak vyšší stélku.
A jsme u svršků. Všechny svršky jsou maximálně prodyšné, nenasákavé a lehké. Najdete zde minimum švů, jsou tepelně tvarované a stabilizované a tím pádem jsou mnohem citlivější k chodidlům. Můžete také počítat s tím, že se rozhodně rychleji natvarují na vaše chodidla opět přesněji a efektivněji komunikují s chodidly. Najdete zde také TPU navařené díly, které zpevňují svršek v místech kde je třeba. Nižší a měkčí pata je mnohem citlivější k achilovkám a komunikuje mnohem lépe s konstrukcí spodku (mezipodešev, podešev, fascia plantar). Aby bylo chodidlo lépe fixováno v botě, je naopak o trochu výše vyvedeno šněrování, které tak stabilně a jistě fixuje kotník. Nejpevnjější vršek tak na první pohled mají modely 220 a 311, které se dají použít i do těžšího terénu, naopak všechny ostatní doporučuji jako silniční, případně parkové boty. Kromě modelu 311 jsou všechny ostatní vyrobeny na stejném kopytě, nicméně konstrukčně jsou zpracovány tak, aby každý model působil jiným dojmen. Prakticky to znamená, že každá bota má různou šířku a objem a můžete tak vybírat z pestré škály.
Při výběru nové běžecké obuvi z řady F-lite se prosím soustřeďte na následující parametry:
 - šířka vašeho chodidla v odrazové fázi nemůže být širší než šířka mezipodešve. Pokud je v některé části obrysu mezipodešve vaše chodidlo širší, vyzkoušejte nižší stélku nebo vyberte jiný model. Pokud si tuto botu vyberete, s největší pravděpodobností dřív nebo později dojde k poškození svršku.
 - berte na vědomí fakt, v jaké obuvi jste dosud běhali. S nižším profiem mezipodešve budete mnohem více zatěžovat svalové partie, které jste dosud zatěžovali minimáílně a proto je potřeba poslouchat vlastní tělo. Nejvíce zatěřovanou partií u nízkoprofilového konceptu běžecké obuvi (195, 220, 230) jsou lýtka a pokud jste dosud neměli žádnou zkušenost s tímto konceptem běžecké boty, je potřeba přistupovat k takové botě s respektem a pomalu. Odměnou pak bude mnohem větší radost z vnímání běhu.
Dnes je hodně moderní pojem minimalismus. Jak už to tak bývá, je to obecné pojmenování nějakého problému. Inovejt je mediálně znám jako iniciátor minimalismu, nicméně jeho hlavní síla tkví v tom, že nabízí poměrně sofistikovaný systém výběru úrovně tlumení (sklonu) od minimalistické až po průměrně tlumenou běžeckou obuv. I v řadě F-lite si tak můžete vybrat minimalistickou lahůdku F-lite 195 nebo průměrně tlumenou F-lite 311. A pokud budete chtít ještě více tlumenou silniční botu s nějakou zabudovanou "technologií" v kontrukci mezipodešve, tak je tady ROAD-X. Ale o tomhle konceptu zase někdy příště.

3 komentáře:

  1. Kde sa daju kupit na SVK?

    OdpovědětVymazat
  2. Slovenské prodejce můžete najít zde http://craft.cz/index.php?index.php&section=index&subsection=prodej_sk&brand=inov8, nově pak v Košicích www.beznaboso.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Dakujem pekne za odpoved

    OdpovědětVymazat