neděle 12. dubna 2015

Brutus extreme orienteering


Rogainingová sezona začala - příběh o Brutusu (Ondřej  a Radovan)

Psal se rok 1997 a dlouhé laufy po botách běhal málokdo. Když to bylo navíc podle mapy jako Brutus EXTRÉME ORIENTEERING, sešla se nás skupinka. Přesto na ten první ročník mohu jen těžko zapomenout. Sedmihodinový trek po Vizovických vrších, slivovice jako cena pro vítěze a Fleret hrál v sokolovně až dlouho přes půlnoc (nasněžilo a brácha odešel bos někam směr nádraží – našli jsme ho podle stop).
Letos se Brutus vrátil po dlouhých letech na Moravu, na Bunč do Chřibů a zase měl hrát Fleret. V lednu mi však objevili prasklý meniskus a operace v polovině února se zdála jako jasná stopka. Jenže berle jsem zahodil hned po operaci a druhý den plnil rodinné povinnosti na běžkách. A nakonec to dopadlo i na Fleret, Chřiby a vlastně i tu slivovici. Dva dny, ve dvojici s Radovanem Čechem, druhé místo pro INOV-8.
 

Na Brutus jezdím už čtvrtý rok, v předchozích letech mě z neznámých důvodů tento závod míjel. Zatímco kamarádi se těší na návrat ke kořenům ultra závodů, já spíše na Bunč jako místo, kde se u nás rodil OB jako disciplína, Moje ultra začátky se pojí k Jizerským horám.
Při rogainingu se běhá v terénu – lesní pěšiny střídá bahno, louky, šutroviště, a tak jsem vždy v článcích děkoval především botám – nekloužou, drží v terénu a sedí na noze -  a tak i v permanentním vlhku nemá člověk puchýře. Beru jako nevyslovenou samozřejmost, že tohle moje dva roky staré Roclite 315 stoprocentně plní a navíc jsou to držáky. Tentokrát bych ale chtěl poděkovat především Mudr. Hebelkovi, který mi meniskus odoperoval. Jestli rychlá rekonvalescence nějak souvisí s tím, že kvůli koncepci jednoduché boty od  INOV-8 běhám přirozeně, těžko říci.
 
Únor se odehrával v duchu nezvyklých úvah. Po téměř deseti jsem letech letos řešil otázku, koho oslovit jako parťáka pro závody týmů, a to hned ve dvou případech. Ondra je pořadatel letního Mistrovství Evropy v rogainingu v Novohradských horách a navíc jde na operaci s kolenem.. Brutus nemůže stihnout! První komplikaci odvál pokrok medicíny a touha po běhu. A na léto už jsem taky připraven. Sezóna začíná! Vrcholem bude Mistrovství světa za daleko za polárním kruhem ve Finsku.

2 komentáře:

  1. Ahoj, měl bych na Vás jeden dotaz. Vracím se cca po dvou letech zpět k běhání (zranění páteře). Mám teď problém, že moje nohy nejsou zvyklé na běhání a mám doma jedny Inovky TrailRoc 245 s už dost opotřebenými špunty. Když vyběhnu, po chvilce mě bolej lýtka, mám i někdy křeče do chodidel jak cítím každý kontakt s povrchem. Potřeboval bych teď nějakou trenigovku na horské, lesní běhání, která bude více odpružená, než si nohy zase zvyknou. Chtěl bych se zeptat, jestli Inov dělí i nějaké pohodlnější boty, pro lidi, kteří začínají s běháním. Nějak to nemůžu najít. Poprosil bych tedy kdyžtak o název boty, či kategorii. Díky moc :) S pozdravem Marek a ať se daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marku a dík moc za zájem o inov-8! Možností na více tlumenou botu je několik, pokusím se je vypsat s tím, že pokud bych měl nějakou primárně doporučit,potřeboval bych více informací (úraz, váha, jak často a kde budeš běhat, atd). Nejvíce tlumená krosovka z naší dílny je Roclite 280 http://www.inov-8.cz/roclite-280-s. Je to bota spíše do měkkčího trailového prostředí, má sklon 9mm a úroveň tlumení odpovídá vyšší střední třídě :-)
      Další možností je Race ultra 290 http://www.inov-8.cz/race-ultra-290-s-3, asi nejuniverzálnější koncept v naší dnešní nabídce. Teoreticky se můžeme bavit i o nižší variantě Race ultra 270 http://www.inov-8.cz/race-ultra-270-s, která má výrazně lepší dynamiku, ale nižší tlumení. Dá se přirovnat k Trailrocu 255.Pokud budeš potřebovat nasměrovat do nějakého maloobchodu, ozvi se prosím. Ať se daří!

      Vymazat