čtvrtek 12. února 2015

Recenze RACE ULTRA 270

Když jsem prvně donesl tuto botu do kanclu, kolega nešťastně chytnul hlavu do dlaní a s poznámkou "jak zas doma obhájím, že mám nové boty" odešel na kávu... Asi to chtělo panáka, protože nakonec musel 270ku koupit i manželce, která zatím neběhá.
 
Před pár lety jsme specifikovali trailové prostředí, kdy jsme vytvořili tři hlavní kategorie, kterými jsme poté prohodili naši nabídku:

1. trail na tvrdé podložce, kamenitý povrch, ultra, těžký technický profil,...
2. trail na měkké podložce, lesní cesty, bláto, sníh,...
3. offroad, pro běh bez limitu, překážkové běhy, orientační běh,...

 
Koncept RACE ULTRA je primárně vyvíjen do ultra prostředí, tedy na tvrdou trailovou podložku, nicméně v česko-slovenském prostředí to bude jedna z nejuniverzálnějších běžeckých bot na trhu. Pokud nechcete řešit povrch, délku nebo počasí, požadujete skvělou funkčnost, dobrý grip podešve, ochranu chodidel i v momentě vysoké únavy, zkrátka chcete jednu botu na všechno, tohle je koncept pro vás.  Jak už je u INOV-8 dobrým zvykem, i koncept RACE ULTRA obsahuje modely se sklonem mezi patou a špičkou 8 a 4mm (8mm = race ultra 290, 4mm = race ultra 270).  Každý běžec a běžkyně si tak může jednoznačně vybrat úroveň propriocepce, tlumení, komfortu, ochrany a dynamiky své boty, primárně pro trailové prostředí. Za zmínku určitě také stojí fakt, že RACE ULTRA 290 získala v roce 2014 cenu na největším sportovním veletrhu ISPO. Pojďme si ale detailně rozebrat novou 270ku a když rozebrat, tak na součástky.
Na tuto botu jsem se těšil jak malý kluk. Na dobu téměř sedmi měsíců se tato bota stala každodenním společníkem na cestě mým hektickým životem. Chodila se mnou do práce, připravovala se mnou tréninky v lese, běhala, až se po zhruba 700 kilometrech dostala do dnešní podoby.




Podešev RACE ULTRA

Stejně jako u konceptu Trailroc je podešev RACE ULTRA složena ze tří různě tvrdých směsí (Tri-C). Bílá, dělená pata má největší tvrdost směsi. V momentě vyšší únavy při dlouhém běhu začíná většina běžců a běžkyň "tahat paty za sebou" a podešev v této části hodně trpí na otěr, proto zde tedy máme nejtvrdší směs. Zónováním došlapové hrany paty (terradapter) dochází k rovnoměrnějšímu přenosu došlapové energie . Střední, černá část podešve má střední tvrdost, její primární funkčnost je zajistit výborný kontakt s podložkou (grip) a musí mít dobrou otěruvzdornost na tvrdém povrchu. Zelená obvodová část podešve je vyrobena z nejměkkčí směsi a zajišťuje vynikající grip na tření v případech, kdy se potřebujeme odrazit na kluzké skále, seběhnout kamenité suťoviště, atp. Měkkost této části podešve zdaleka neodpovídá měkké kontaktní směsi podešve x-talon! Špunty vystupují z podešve o 4,5 mm a z přiloženého obrázku nové a použité boty je vidět subjektivní využití podešve někde mezi 30-40%. Samozřejmostí je předtvarovaná zońa ohybu (metaflex), která napomáhá k efektivnějšímu "ohnutí" masy materiálu podešve a mezipodešve  přední části boty a umožňuje tak účinnější vedení odrazu. Měl jsem možnost využít podešev na snad všech možných površích, od asfaltu, kostek, přes měkké lesní cesty, orienťák, až po bláto, současnou břečku, hluboký sníh a led. Až na hluboký sníh, bláto a břečku mě mile překvapil vynikající grip. V hlubokém sněhu se vzorek přirozeně "ucpává", ale pro tohle prostředí máme jiné koncepty.


Mezipodešev

Compressed EVA je dnes pravděpodobně nejvhodnější "technologií" pro trailovou botu, která je na trhu dostupná. Mezipodešve s touhle směsí mají vyvážený poměr mezi propriocepcí (vnímáním povrchu) a tlumením v momentě vyšší únavy. Pochopitelně svou roli zde hraje ještě výška mezipodešve a drop. 270ka má výšku v patě 14mm, výšku ve špičce 10mm a troufám si říct, že tento poměr je optimální jak z hlediska vnímání povrchu, tak také z hlediska tlumení pro drtivou většinu aktivních běžců a běžkyň. Za slovem optimální je asi nejlépe vhodné dosadit pojem maximální funkčnost, protože po prvním výběhu v této botě pochopíte to subjektivum, o kterém píšu. Výborná kontrola nad situací při běhu, vnímání povrchu, dynamický přenos energie, ale zároveň velmi vysoký komfort a úroveň tlumení při vyšší únavě. Mezi podeševí a mezipodešví je vložen tenký polymerový prstenec (metashank), který svým tvarem kopíruje plantární fascii a hlavně ochraňuje chodidla v případě nějakého proražení podešve o ostrý kámen, atp. Neubírá nijak zásadně na finální flexibilitě celé boty a oceníte ho v těžkém kamenitém klesání na 30.kilometru (metashank je šedý díl, viditelný v řezu). Z řezu botou v přední a zadní části je patrné, že má tato směs fanatstickou tvarovou paměť. I přes to, že mám mírnou formu pronace, není vidět žádná deformace směsi, a z hlediska celkového zatížení došlo ke změně výšky v patě na  cca 12,5-13mm a ve špičce na 9-9,5mm. Prakticky došlo tedy jen k opotřebení podešve, materiál mezipodešve nezaznamenal žádné změny.




















Svršek

V této části boty neproběhla evoluce, ale revoluce. Jak už to tak v životě bývá, funkční parametry, které jsou na opačných pólech osy, nikdy nemohou být implementovány do jediného výrobku. Dosavadní produkce svršku v inovejtu kladla důraz na maximální prodyšnost, co nejrychleji odvést vlhkost od chodidel a prozvdušňovat je. Tento parametr má svou obrovskou výhodu v zajištění výborného klimatu v botě, nicméně zkracuje se zde živostnost svršku. Má to svou logiku. Nová 270ka má svršek vyroben z dvojitého, velmi pevného sendviče, který bude mít velmi dlouhou živostnost, ale horší prodyšnost oproti třeba Trailrocu.
Svršek je napnut na širokém kopytě standard, je bezešvý a zejména v příčné klenbě poskytuje dostatečný prostor pro její přirozenou práci. Příčná klenba je při běhu nejvíce zatěžovanou částí chodidel a neměla by být v žádné části "stresována" úzkým svrškem, sešitím nějakých dílů, plastovou výstuhou, atp. Tady vůbec nezáleží na běžeckém stylu, trail je vždy o kombinaci různých došlapů. Ať už při svém běhu došlápnete na patu, střed chodidel nebo špičku, odraz je vždy veden z příčné klenby. Právě při odrazu se klenba rozšiřuje a pokud je někde limitována ve své přirozené činnosti, dochází k problému. (únava, tření, puchýř,...). Jak říkával starý pan Baťa, tvar boty je zásadní, ovlivňuje nejen pocit a radost z boty, ale podepisuje se na celkové živostnosti zvolené boty. Jednoduše řečeno, chodidla v odrazové části běhu nemohou být širší, než je lůžko boty (šířka boty v místě příčné klenby).
Špička svršku má trojitou výztuhu a ochranu proti nakopnutí různých předmětů. Nejedná se o žádné těžké plastové díly, linka - špička podešve, termoplasticky vyztužená špička a tenký film kontaktní pryže používané v outdoorové produkci (lezečky) zajišťují rovnoměrnější rozložení tlakových sil z masivního spodku boty směrem ke svršku. Tahle kombinace společně s pevným sendvičem svršku se i po 700 kilometrech zdá být "dokonalá"
Další revoluční prvek se ukrývá v patní části. Na vnější i vnitřní části paty jsou malé "kapsičky" které jsou určeny pro upevnění kotníkového návleku RACE ULTRA GAITER. Dokonalé řešení, kdy nemusíte tahat žádnou gumičku, lanko nebo šňůru pod patu, ale celý návlek upevníte na srvršek. Návlek jednak zabrání pronikání nečistot dovnitř boty, ale hlavně zvýší tepelný komfort uvnitř boty. Kotník je totiž jedinou částí našich nohou, který je při běhu chráněn jen ponožkou. A právě "zateplením" kotníku zvýšíme komfort při běhu a můžete si tak dovolit běžet déle v různých sračkách. Vím, život začína za hranicí "comfort zone", ale v tomhle případě ten komfort oceníte.
Opatek v běžecké botě také dost často způsobuje různé problémy. Ještě před pár lety se ve většině trailových bot používaly enormě tvrdé opatky, které patu velmi pevně držely v zafixované pozici a při techničtějším trailu pak způsobovaly řadu problémů (otlaky, puchýře, záněty, atp). Zde se můžete setkat s velmi měkkým, flexibilním termoplastickým opatkem o tloušťce 0,8mm, který je velmi citlivý jak k patám, tak také k achilovkám. Zároveň ale podrží a ochrání kotník v jisté pozici. V případě nějakých výrustků na patě nebo atypických tvarů paty, se dá tento opatek tepelně aktivovat a natvarovat na takto asymetricky tvarované chodidla. Nikdy to nebude ideální řešení, ale rozhodně může pomoci.
Unvitř boty se můžete setkat s 6mm vysokou vkládací stélkou, která nese označení X-STATIC XT2. Už při lisování těchto stélek se do směsi přidávají částice stříbra, které následně zajišťují antibakteriálnost, do určité míry tedy omezují zápach, atp. Nejedná se o žádnou převratnou nanotechnologii, ve své podstatě něco podobného používali už ve starém Řecku. Výhodou je, že stříbro zůstává stále součástí stélky.



Závěrem

Za těch 6 let, co mám možnost pracovat s inov-8, jsem měl 3 zásadní milníky. Prvním byla geniální offroadovka x-talon 212, která nakonec loni získala titul trailová bota roku 2014 v České republice. Následně přišel Trailroc 255, který zaplnil mezeru na trhu a troufám si říct, že definitivně změnil vnímání trailové boty na trhu. Teď je tu race ultra 270, univerzálka, jedna bota na vše s výjimečnou funkčností a tradičně skvělým designem. 270kou budou nadšení všichni aktvní běžci a běžkyně, kteří pravidelně běhají, 290ku naopak ocení začátečníci. Různé mezinárodní recenze a testy 270ky jsou sice vždy subjektivní, ale v zásadě potvrzují, že je tato bota natolik zásadní novinkou roku 2015, že ji zkrátka musíte mít doma špinavou v botníku. Letos se tento koncept bude postupně obejvovat v níže uvedených barevných variantách. Dost bylo písmenek, obout boty a vypadnout ven. Bez diskuzí a hned...




 
 

52 komentářů:

  1. Čím jste tu botu rozřezali? :)
    A chtěl bych se zeptat jestli je Ultra 270 vhodná i na delší běhání (v mým podání zatím nejvíc půlmaraton) po asfaltu, nebo je utrápím a rychle ojedu podrážku? Teď běhám kratší vzdálenosti v F-Lite s 3 mm dropem a na delší vzdálenosti to už je trochu trápení... a chtěl bych začít běhat dál.
    Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na řezu se podílela hrubá síla valašských dlaní, kuchyňský nůž od Tescomy a několik panáků irské bushmillky. :-) RU270 je bota na dlouhé vzdálenosti, ale stále je vyvíjena směrem k trailu. Pokud tedy míříte na silniční půlmaraton, vyberte si raději nějakou silničku. Neznám váš běžecký styl, nicméně ta podešev v klidu vydrží takové distance na asflatu, ale na 100% silnici bych doporučil spíše silničku. Jinak u F-lite si můžete vybrat drop 6 mm a s touhle botou už silniční půlmaraton dáte bez problémů.

      Vymazat
    2. No, asi si je budu muset vyzkoušet na pásu v Sanasportu :) trail je něco, co bych rád běhal, nicméně tady v Brně přecijen značně převažujou asfaltový trasy.

      Vymazat
    3. Vyzkoušejte, jen upozorňuji, že nazutí této boty je silně návykové :-) Kromě jižní a jihovýchodní části Brna jsou všechny okolní strany trailu zaslíbeny. Jestli si ještě vybavím ty místní lesy z dob studií, Baba, Holedná, Pohádka máje, okolí Príglu, Soběšice, zelené peklo,... :-)

      Vymazat
    4. Beru na vědomí :) Já už byl v šoku když jsem před rokem poprvé obul zmiňovaný F-Lity. Úžasná bota. Od té doby se na Nike dívám s despektem :) i kvůli tomu, že mi Freečka způsobily zranění, se kterým občas bojuju dodnes.
      Přesně v těch místech co popisuješ už mám naplánovaný trasy 15-25 km, tak se těšim až si na to najdu čas, na popracovní večerní výběh to není.

      Vymazat
  2. super recenzia. Teším sa na budúcotýždňové testovanie :)

    OdpovědětVymazat
  3. super recenzia. Teším sa na budúcotýždňové testovanie :)

    OdpovědětVymazat
  4. taktiež som prešiel na minimalistickú obuv, zatiaľ som len pri cestnej Newton Distance no už teraz sa teším ako budúci mesiac presedlám aj na trailové behy, momentálne RU 270 mojím veľkým favoritom a po tejto recenzii sa mi to aj potvrdilo, DIK :-)
    (btw. po dhlšom čase som si opätovne obuv "klasické" bežecké tenisky a ten rozdiel v dynamike behu bol na moje prekvapenie dosť výrazny, teda som rád že ma predajca zasvetil do minimalistickej obuvi)
    Tomáš Petráško

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska jsem si je přinesl domů, pocit ještě lepší než u trailroců 255 i když nižší drop, zítra ráno hned vybíhám, ale pocity jsou už teď blažené.....:)))

    OdpovědětVymazat
  6. Dneska jsem si je přinesl domů, pocit ještě lepší než u trailroců 255 i když nižší drop, zítra ráno hned vybíhám, ale pocity jsou už teď blažené.....:)))
    Roman

    OdpovědětVymazat
  7. Zatím 6 výběhů(5 - 20km), v pátek mě čeká 30 km trail.
    První dojmy jsou skvělé. Botka je neskutečně stabilní a drží jak přibitá. Trochu jsem měl strach z 4mm, ale neoprávněně. Do teď jsem měl max 6mm - roclite 295( omlouvám se za překlep v předchozím příspěvku), ale obavy byli naprosto neoprávněné. Po pravdě můžu říct, že lepší botu jsem neměl a to jsem vyzkoušel několik značek.
    Ještě bych měl dotaz - nemá náhodou inovejt v plánu nějaké lehčí trekovky?
    S pozdravem a poděkováním za úžasné 270ky, Roman.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Romane a moc děkuji za váš komentář! Inov-8 vyráběl lehké trekovky, ale současný vývoj se soustředí na běh a fitness. Ať se daří a botky vám dobře slouží!

      Vymazat
  8. Dobry vecer, diky za super recenzi. Mam jen dotaz, resim totiz dilema jestli 290 nebo 270:) resim nahradu za Trailroc 255 s 6mm dropem na horske behy typ JUT nebo horske vyzvy. Je mi jasne, ze 290 bude oproti Trailrocum vyrazne pohodlnejsi, ale zase 270 se mi libi barevnou nabidkou, prepracovanou spickou a vahou, i kdyz 290g je taky vlastne super vaha:) Dotaz tedy je "pohodli" pri delsim behu v Race Ultra 270 proti Trailroc 255? Diky moc za odpoved:) s pozdravem Lukas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lukáši a dík moc za zájem o inov-8! Odpověď na tuto otázku asi naznačí specifikace výšky v patě, resp. špičce. Trailroc 255 má výšku v patě 14mm, výšku ve špičce 8mm, Race ultra 270 pak 14mm v patě a 10mm ve špičce. 270ka se tak funkčně rozhodně více blíží Trailrocu 255. 290ka je vyšší (18/10mm), více tlumená, více tužší. Rozhodne váš pocit při vyzkoušení obou bot, nicméně pokud vám vyhovoval Trailroc 255, jsem si téměř jistý, že vám bude více vyhovovat 270ka.Mějte se hezky

      Vymazat
  9. Ahoj, velmi som sa tesil na tuto chutovecku, kym som nezistil, ze sa vyraba len do UK12. Je v plane aj UK13? dakujem, Marek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejste sám Marku, chystá se rozšíření výrobního zařízení až do velikosti UK14, snad bude vše připraveno na jaro 2016. Dík moc za zájem o inov-8!

      Vymazat
  10. Ahoj, jakým způsobem se dá "tepelně aktivovat" opatek u RU270 a natvarovat ho aby méně tlačil na výrustek na patě (patní ostruha).
    Díky za radu. Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Pepo a dík moc za zájem o inov-8! Opatek v drtivé většině běžeckých bot má termoplastický základ, který se dá alespoň částečně tepelně natvarovat. Jeslti vám to ve vašem konkrétním případě pomůže s ostruhou, nedokážu od stolu odhadnout. Rozehřejte naplno rychlovarnou konvici a nechejte horkou páru stoupat do lůžka boty, do místa opatku, který potřebujete tvarovat. Po prohřátí opatku botu nazujte na chodidla se silnější ponožkou a pokuste se hmatem natvarovat rozehřátý opatek na vaši patu. Páru nechejte stoupat do boty opatrně, aby nedošlo ke spálení podšívky, určitě nepoužívejte různé horkovzdušné pistole, atd. Horká pára je k materiálu podšívky nejcitlivější a svou vlhkostí lépe aktivuje termolepidlo v opatku. Snad vám tento postup aspoň trochu pomůže.

      Vymazat
    2. Ahoj, Dobrý den, trochu bych odbočil, když čtu o tomto tvarování...půjde stejným způsobem vytvarovat Oroc 280? Mám s nimi stejný problém. Jinak RU270 mám už v kufru auta nachystány, bohužel velikonoční sněhová nadílka zatím byla v prospěch OROC :). Díky Adam

      Vymazat
    3. Ahoj Adame! 280ky jsem někomu z oddílu tvaroval, takže ano. Bacha na horkou páru :-)

      Vymazat
  11. Super recenze! Mám dotaz, jak je to s odvodem vody z boty v případě, že člověk proběhne potokem, nebo šlápne do louže? Vysychá bota rychle, nebo si vodu odnesu až domů? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněl jsem na podpis - Honza L. :)

      Vymazat
  12. Srvršek nijak nazadržuje ani neváže vodu, nejsou to gumáky :-). Je tu díky pevnému sendvičovému svršku jen lehce snížená prodyšnost.

    OdpovědětVymazat
  13. Takže to nijak extra nenasakuje vodu? Jde mi o to, aby ta bota pak neměla dvě hodiny 3 kg :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne. 270ka je vyvíjena jako závodní bota na ultratrail, tedy vzdálenosti přes 100km, nemůže tedy vázat vodu

      Vymazat
  14. Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak jsou na tom inov-8 v porovnání se
    Speedcrosy 3 (grx). Právě přemýšlím nad nákupem nových bot. Nejsem žádný specialista, ale běhám prostě , kam mě trasa zavede... silnice, les, bahínko... 2. Na současné tenisce se odírá zadní část boty- nevím jestli to není ten opatek, vážně se v tom moc nevyznám. Rozedírá se mi tam achilovka. Když je tato část inov 8 měkká, nerozedírá se také? Díky za odpověď, stejně si ke asi koupím ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Speedcrosy jsou určitě bota bližší k x-talon 212, když zavřu oko, tak také k roclite 295. Race ultra 270 je určitě univerzálnější z hlediska použití na tvrdém povrchu, v hlubokém blátě nebo na sněhu budou více klouzat. To vydírání podšívky může být způsobeno mnoha důvody (výrustky na patě, nepoužívání poslední dírky k vyšněrování boty, nevhodná velikost, špatné utažení boty, nevhodné ponožky,...). Dobrý prodejce by vás měl na všechny tyto informace upozornit. Bohužel v případě výrustků na patě je to vždy problém a je potřeba počítat s nižší živostností podšívky v patě. NIcméně i tato anomálie se dá elegantně opravit a opět dobrý prodejce umí nabídnout tento servis.

      Vymazat
  15. Kde by se dala koupit v Liberci a okolí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8! V Liberci vyzkoušejte Rockpoint, Kerdu nebo v Bedřichově IG sport. Asi budou momentálně všude vyprodané, nicméně do 14 dní se doplní stav:-)

      Vymazat
  16. Zatím pět výběhů do 10ti km a pocit prostě skvělý!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Realisticky, kolik ty boty vydržej? Jestli jenom 700, tak to je fakt blbej byznis. Moje bejvalý NB101 vydržely 1200kiláků, a ještě se dali používat na druhou fázi večer na deset kilásků po trávě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Realisticky, jak chceš měřit životnost boty, když KAŽDÝ (Á) má jinak tvarované chodidla, širokou příčnou klenbu, vysoký nárt, běžecký styl, atd? Starý pan Baťa vždycky tvrdil, že bota musí respektovat tvar chodidel, pokud nesedí, je potřeba vybrat jinou botu. Tenhle parametr dnes, v moderní době on-line prodejů dostává na prdel a proto někomu stejná bota vydrží třeba 500km, někomu 2000km. Zkoušet, zkoušet a zase jenom zkoušet v běžeckých speciálkách. Logicky, jeden model boty nemůže sednout milionům uživatelů.... Jo a ta rozřezaná bota z recenze by mě osobně sloužila ještě minimálně dalších 500 kilometrů.

      Vymazat
  18. Ahoj ve spolek. díky za skvělou recenzi.. Taky patřim mezi ty, co jste teď pěkně nahlodali a zvažuju koupi... Jen si nejsem jistej na 100% jestli je tohle bota pro mě :D Do teď trénuju i závodim v RBK all terrain super, což je sice super botka do terénu a na OCR závody ale.. na delší běhy už je poměrně úzká, po stranách se po kontaktu s kamenama trhá (možná kůli věší šířce mojí nohy?) a z delších běhů po tvrdym podkladu a asfaltu už docela bolej nohy... takže koketuju s eSkovou 270kou právě kvůli šířce, vzorku a univerzálnosti.. mám ale trochu strach z malýho dropu a z toho co vydrží svršek, hlavně z boku nártu, když se někde spustim mezi šutrama??? Nemám kdoví jakej styl, běhám pro radost, ale mám 90 kg.. a ve vyšší botě nemám při sebězích v terénu jistotu.. na šlupky od RBK jsem si docela zvykl, proto se bojim jít do "větší" boty (RU290) a zároveň to zase nechi přehnat s moc nízkou.... Na závody bych jasně řešil xtalon 212s, ale s tréninkovkou "na všechno" se pořád rozmejšlim. RU 270, nebo TR255 nebo radjěi víc vzorku a Rocklite? takže babo raď :D díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Vašku a dík moc za zájem o inov-8. Když vám tady budu psát, že RU270 bude pro vás skvělá bota, budu vám lhát. Tvar boty je ZÁSADNÍM parametrem a proto je potřeba botu řádně vyzkoušet. K All terrain je přímý konkurent náš koncept X-TALON, takže bych Race ultru s tímto konceptem vůbec nesrovnával.
      Podle toho co píšete bych skoro řekl, že pro vás bude ideální koncept Terraclaw 250 http://inov-8.blogspot.cz/2015/09/recenze-terraclaw-250.html. Tato bota nemá sice tak univerzální podešev jako race ultra 270, ale pro použití v různém trailovém prostředí je dokonalá.

      Vymazat
    2. Ahoj Martine, díky za odpověď.. TC250 by mě tedy vůbec nenapadli.. RU270 s rbk resp. xtalon určitě nesrovnávám, jen jsem se chtěl tak nějak přiblížit jejich tvaru a profilu a rozšířit možnost využití. Je mi jasný že vybrat botu na všechno není easy, proto se snažím posbírat nějaké info a doporučení

      Vymazat
  19. Dobrý den, chci se zeptat, jak je tato bota číslována? Někteří výrobci (třeba LS) dělají boty o číslo menší. Konkrétně, když mám délku chodidla 28 cm a boty se kupují o číslo větší, měla by mi stačit velikost race ultra 46 EU/11,5 UK?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8. Asi vás moc nepotěším, protože jako technolog vždycky doporučuji boty řádně vyzkoušet na prodejně. Délka boty je jen jediný parametr, který zmiňujete, ale minimálně stejně důležité je zaměření místa příčné klenby v odrazové fázi běhu, výška nártu a tlak na achilovky. Všechny tyto parametry jsou zásadní pro správný výběr běžecké boty a ovlivňují konečnou životnost běžecké boty. Tabulkově u nás odpovídá délce 28 cm velikost UK9. Pokud budete chtít nasměrovat do nějaké prodejny, ozvěte se prosím.

      Vymazat
    2. také mám nohu 28cm, dle tabulek u různých prodejců bot inov-8, by to mělo standartně být EU 44,5, UK-10, US-11. Tak teď nevím, jakou velikost zvolit :)

      Pepíno_Honda

      Vymazat
  20. Dobrý den, dají se někde koupit dámské Race Ultra 270 pro velikost nohy 26,5 cm? Na internetu jsem nenašla žádnou sportovní prodejnu s takovouto nabídkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. RU270 je dnes naší nejúspěšnější botu a předpokládám, že v dámském provedení bude asi všude vyprodána. Nicméně v horizontu 14 dní se postupně bude objevovat u všech dobrých prodejců inov-8. Přehled všech najdete zde http://www.inov-8.cz/mapa

      Vymazat
  21. Zdravim bezci, mam ultra race tie komplet ruzove a su super, uz maju 500 km a pouzivam ich vsade - beton, lesy dokonca sypky sneh v zime, vždy sa prisposobi terenu. Neodporucam do dazda na dlhe trate, mokra noha. Inak super a ine boty ani nechcem. Vela super km.

    OdpovědětVymazat
  22. Zdravim bezci, mam ultra race tie komplet ruzove a su super, uz maju 500 km a pouzivam ich vsade - beton, lesy dokonca sypky sneh v zime, vždy sa prisposobi terenu. Neodporucam do dazda na dlhe trate, mokra noha. Inak super a ine boty ani nechcem. Vela super km.

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, již 3. rok běhám v TR 255, běhám zpevněné a nezpevněné cesty,v zimě sníh, asfalt jen nutné přeběhy. Běhy 10-25km. střídám dvoje 255ky a jedny začínají odcházet. Botky mě plně vyhovují doporučíte nic neriskovat a jít znovu do jistoty TR 255, nebo zkusit ULTRA 270? A co kopyto? mám vysoký nárt a plně mi vyhovuje šířka 255-ek. děkuji za radu Val P.

    OdpovědětVymazat
  24. Zdravím, mám dotaz ohledně RU270. Před měsícem jsem si je nadšeně pořídil na úkor pro mě nejspíš vhodnějších RU290 (nejspíš nebudu pokročilý běžec; jsem zvyklý na vyšší drop, větší míru tlumení), takže lýtka trpí (to si snad sedne) a horší to mám s tlumením. Na silnici mám ASICS GT 1000, a tak je rozdíl znát. RU270 beru do terénu, kde mě dosud stačily GT (lesní cesty, štěrk, sem tam asfalt) ale nemohl jsem odolat si RU270 nekoupit a boty střídat...(na lesní cestě to je lahoda je mít na noze). Teď se dostávám k mému dotazu - do GT mám pořízené vložky SIDAS 3 FEET MEDIUM. Když bych je dal do RU270 nebudou boty zbytečně trpět a naopak ulevím chodidlům? Po 19 km běhu kromě lýtek cítím i chodila, tak se snažím něco vymyslet pro zvýšení komfortu a radosti z běhu...díky za odpověď. Tomáš

    OdpovědětVymazat
  25. Ahojte, super recenzia, vďaka za ňu. Mám RU270 a môžem ich doporučiť, sú výborné. Momentálne mám v nich nabehaných cca 500km, väčšinou v Malých Karpatoch (zatiaľ žiadne známky opotrebenia). Predtým som používal Trailroc 255, tak som mal najprv obavy z prechodu na drop 4mm. Teraz práve zisťujem, že drop 4mm mi vyhovuje viac. Tu v Malých Karpatoch je to ideálna bota do každého počasia a na všetky terény. Miro.

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj,prosím o radu.Uvažuji o koupi nových bot a do oka mi padla RU 270.Běhám 3x týdně po cca 10 km,převážně
    písčité cesty v parku,lesní cesty a asfalt.Měl jsem ji na noze a sedla perfektně,jen mám obavy z přechodu na
    4 mm drop.Bude mi 50,zatí jsem běhal Salomon wings xt a Asics gel nimbus 10.Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8!K Nimbusu a Wingsu se určitě více hodí naše Race ultra 290 nebo aktuálně přicházející Trailtalon 275. Obě tyto boty mají drop 8 mm a určitě budou pro vás vzhledem k aktuálně používaným botám vhodnější. Pokud se přece jen rozhodnete pro RU270, doporučuji lehce snížit objem a vnímat zatížení lýtek. Začnete při běhu více používat lýtka a je potřeba jim dát nějaký prostor k posílení. Postupně přidávejte 10% objemu týdně. Zkuste mi napsat místo vašeho bydliště, doporučím vám prodejce.

      Vymazat
    2. Dobrý den,díky moc za odpověď.Určitě do některé boty půjdu.Bydlím v Trutnově a boty jsem si zkoušel
      u Stanislava Opočenského v jeho prodejně Vella.Mějte se fajn,Martin

      Vymazat
  27. Z těchto bot jsem měla zánět achilovky, vím že tahle bota nevyhovuje každému ale i tak.

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj, tak se taky zkusim zeptat.

    Hledám nástupce pro svoje Trailroc 245, pomalu mi odchází můj třetí pár a řeším co dál. Nový model mi nevyhovuje z důvodu životnosti (v oblasti kolem malíčku se roztrhal po 500 km) a starší už asi nedokážu sehnat. Ten vydržel aspoň tisícovku, což taky neni úplně moc, ale jinak jsem s nim byl maximálně spokojenej.

    Jezdim hlavně na kole a v zimě na běžkách, takže ročně naběhám jen kolem tisícovky, takže chci jednu univerzální botu na všechno. Tj, většinou 15 km výběhy za barákem po jehličí, kořenejch, kamení i asfaltu, jarní krosy, letní terénní triatlony, jednou za rok tejdenní běhání po Alpách a dvakrát třikrát za rok terénní maraton.

    Na tohle všechno mi Trailroc 245 stačil, tak hledám pokud možno co nejpodobnější botu. Váhám mezi Race Ultra 270 a Terraclaw 220. Plánuju vyzkoušet v krámu, jak která sedne, ale rád si nechám i tady poradit.

    Díky předem.

    Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík moc za zájem o inov-8! RU270 a Terraclaw 220 jsou hodně podobné boty, TC220 nabídne určitě lepší grip v terénu. Pokud má být ale hlavní parametr univerzálnost, doporučím spíše RU270 nebo jejího nástupce Trailtalon 250. Chce to zajít do obchodu a vyzkoušet obě boty na nohu, ve finále rozhodne pocit z boty.

      Vymazat
  29. Dobrý den, zdá se mi to, nebo je tomu opravdu fakt, že končí kolekce Inov8 RU 270. S pozdravem Michal

    OdpovědětVymazat