pátek 16. května 2014

Fastlift pohledem Davida Egydyho


CrossFit je sport, který je poměrně nový a není ještě zahlcen  hi-tech produkty, které by nám pletly hlavy. To na druhou stranu znamená, že teď výrobci vybavení budou vyvíjet pokrokové modely vybavení, které pak bude lépe vystihovat podstatu a charakter sportu a maximálně se přizpůsobovat náročným podmínkám. CrossFit je sport velmi všestranný a na rozdíl od ostatních sportů nikterak specializovaný, tedy i vybavení musí splňovat různá kritéria. Asi nejvíce se to pak projevuje u obuvi, která je CrossFitterovou největší oporou v tělocvičně nebo na závodech. Měl jsem tu čest otestovat vlajkovou botu od Inov-8, model Fast Lift, která patří mezi nejpoužívanější značku v CrossFitu vůbec. Zde jsou moje postřehy o této botě.
 
Na první pohled je zřejmé, že se nejedná o obyčejnou botu. Bota vypadá jako klasická vzpěračka, ale její moderní vzhled a použitý materiál vzbuzuje ihned velkou zvědavost. Právě materiál je jedním z největších plusů. Jedná se o velmi lehkou a přitom pevnou textilii, která je tenká a bez vnitřních vrstev. Díky tomu se FastLift po obutí na nohu, okamžitě pevně obepne chodidlo jako nějaká přísavka. Systém sněrování není nijak speciální, ale použitá tkanička je velmi tenká a pevná a ve vyztužených očkách se pohybuje velmi lehce a tedy nemusíte trávit čas nepříjemným dotahováním jednotlivých oddílů boty, stačí zatáhnout a vše se rovnoměrně dotáhne. Celou obouvací proceduru pak dokončíte stahovacím páskem na suchý zip, který váš nárt dokonale zpevní. Celkový efekt je velmi dobrý, když se pak s botou postavíte, připadáte si jako přikovaní k zemi.
 
FastLift je postaven na stabilním podstavci-patě, který je tvořen velmi tvrdou a tenkou podrážkou, která je spojena s botou jen maličkými podpěrami, na kterých pak stojíte. Tedy opět se podařilo ušetřit nějakou hmotnost. Celý systém vypadá i funguje velmi dobře a pata je stabilní. Výška celé paty je pak luxusních 16mm, což ocení sportovci s omezenou hybností v kotníku. Dřepy na jedné noze jsou pak mnohem snadnější.  Celková stabilita boty je opravdu skvělá, také díky vyztužení obepínající zadní část paty, které pevně usadí nohu na své místo a nepustí.
Tvrdost boty se směrem ke špičce vytrácí a to zcela záměrně. FastLift má být botou, která bude splňovat náročné vzpěračské a powerliftingové předpoklady a přitom být flexibilní a rychlá pro co nejvíce druhů kondičních workoutů a díky této stavbě a flexibilní špičkou se to podařilo dosáhnout. S botou se dá i poměrně dobře běhat. Nutno dodat, že jen v tom případě, že běhat umíte. Nepřipadá v úvahu pro začátečníka, který nedokáže držet své tělo na špičkách. Pokud to umíte, tak pro krátké vzdálenosti do 1000m se dá FastLift rozhodně v pohodě použít. Botu pak oceníte při boxjumpech, kde vás přiková na bednu a dokáže vyrovnat i menší chyby v rovnováze, které by vás s jinou botou stály NO-REP, pevná a stabilní pata je nedocenitelná při wallballech, kdy vám podrží techniku dřepu a nebudete ztrácet energii, double unders jsou s měkkou špičkou taky v pohodě a cviky na hrazdě, tak to není žádný problém, protože bota je dostatečně lehká.
Co je u boty trošku problém je plastová výstuž paty na zadní straně, která způsobuje prokluzování při veslování na Concept2. Pata jako by chtěla vyklouznout ze stupačky. To sice není nic závažného a po chvíli si na to i zvyknete, ale není to příjemné a působí to trochu nesoustředěnost.
Jinak je ale FastLift bota, kterou pro kondiční a silový trénink vymysleli skvěle a většinu času ji nemusíte vůbec sundat z nohy. Vřele doporučuji.

1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat