středa 3. dubna 2013

Trailroc skvělý, a co dál?

Za pár týdnů to bude deset let, kdy vznikl Inov-8. Všechno tehdy začalo u jediného modelu Mudroc 290, nakonec tento příběh si můžete přečíst zde http://inov-8.blogspot.cz/2012/06/inov-8-story.html.
Od počátku své existence byl Inov-8 vnímán jako specialista na kros, zejména pak na typicky anglickou disciplínu zvanou fell running. Díky obrovskému úspěchu a velké oblíbenosti mezi sportovci, došlo ke správnému rozhodnutí - posunutí vývoje do všech segmentů běhu. A jaké byly tedy zásadní milníky v krátké historii firmy?
2003 - Melissa Moon vyhrává na Aljašce MS v běhu do vrchu, na nohou má Mudroc 290
2005 - jako první výrobce označujeme na každé mazipodešvi sklon mezi patou a špičkou (SHOC-
          ZONE 12,9,6,3 a 0 mm). Dnes jeden ze zásadních parametrů při výběru běžecké obuvi.
2006 - Roclite 315 získává po třetí v řadě titul "trailová bota roku"
2007 - představení horizontálního systému hydratace v řadě běžeckých batohů RACE PRO
2008 - příchod legendy, X-TALON 212
2009 - F-LITE 230 se stává nejoblíbenější crossfit botou v USA
2011 - představení silniční kolekce Inov-8
2012 - TRAILROC - koncept na tvrdý horský trail
2013 - představení kolekce funkčního oblečení pro trail
Jak je vidět záběr produkce se postupně rozšiřuje, nicméně hlavní linka zůstává - maximálně funkční výrobek do daného prostředí. Prostředí je pro nás jedním ze stěžejních parametrů. Ano, donedávna jsme byli vnímáni jako specialisté na měkký povrch, bláto, sníh a další sračky. Trailroc měl být prvním trailovým konceptem, který měl oslovit vyznavače tvrdých horských běhů a ultratrailů, kteří pochopitelně požadují jinou botu než do měkkého a blátivého prostředí. Základní popis Trailrocu jsem zveřejnil už před více než rokem  zde http://inov-8.blogspot.cz/2012/01/trailroc-koncept-ktery-zboura-myty-o.html a recenzi po roce v provozu pak zde http://inov-8.blogspot.cz/2012/06/trailroc-po-roce-testovani.html. O tom, v čem Trailroc splnil vaše požadavky a ambice, a v čem je naopak nesplnil si rád počtu v komentářích.

Jak se rozroste Trailroc letos? Aktuálně se rozšiřuje modelová řada o dámské modely. Holky, můžete čekat naprosto stejné funkční parametry, jde jen koncept modelovaný na ženskou nohu.



Další novinkou je model Trailroc 150, který je od počátku navržen jako absolutně minimalistická a lehká alternativa běžecké boty, která nabízí zvyšování výkonnosti a práci na běžeckém stylu. Tato bota nemá vůbec mezipodešev, nabízí tak tedy až bosonohý zážitek, kde tlumení řeší jen skvělá podešev. Je to neskutečně hravá bota, u které určitě oceníte přesnost, okamžité přenášení pokynů chodidel a pochopitelně vynikající záběr podešvě v měkkém prostředí. Nakonec odborná porota na největším evropském sportovním veletrhu ISPO, ocenila tento model  zlatou medailí v kategorii "trail running products"  Ochrana chodidel v měkkém prostředí pro primárně kratší vzdálenosti je tedy zajištěna, ale na tvrdou, kamenitou horskou podložku určitě doporučím vyšší modely z řady Traliroc (235, 245, 255, resp. jejich dámské varianty).
Obecně také vřele doporučuji zvažovat při výběru sklon mezipodešve mezi patou a špičkou. Tento parametr je zásadním fyzikálním aspektem, který ve své podstatě předurčuje způsob došlapu (fyzikálně vzato). Boty s nulovým nebo minimálním sklonem mezi patou a špičkou (3mm) jsou většinou velmi flexibilní, mají vynikající úroveň propriocepce a chodidla v takové botě mohou přesně číst probíhaný povrch. Je radost běžet v takové botě až do pocitu únavy.  V momentě, kdy se dostaví první pocit únavy, ustupujeme z efektivnějšího běžeckého stylu, začínáme za sebou táhnout nohy, a také chodidla v tento moment potřebují jiný způsob ochrany. Specifikovat přesněji moment nastávající únavy je v podstatě nemožné, je to subjektivní pocit a podepisuje se zde samozřejmě také trénovanost každého z nás. U někoho je to 5. kilometr, u někoho třeba až 37. kilometr.
Výškový rozdíl mezi patou a špičkou 6-9 mm je zlatou střední cestou a v drtivé většině případů (trailroc, roclite, terrafly) se  zde odmítám bavit o minimalismu. Tento sklon je, a zcela jistě bude nejvyhledávanější skupinou běžeckých bot z naší produkce. Funkčnost těchto modelů neoceníte až tak na kratších výbězích, protože jejich primární funkčnost se dá souhrně nazvat pojmem "vyvážená ochrana chodidel". S narůstající únavou při běhu, dokažou modely se sklonem 6-9 mm stále nabídnout přesné čtení povrchu, vynikající grip, slušnou úroveň propriocepce, ale zároveň také výbornou ochranu chodidel před nástrahami terénu.  Nemůžete zde tedy čekat takovou míru flexibility, jako u nižších modelů, naopak se zde setkáte s vyšší torzní stabilitou. Nečekejte od těchto modelů tak exklusivní vlastnosti čtení povrchu, propriocepce, atp, jako u nižších modelů, tyto modely jsou skutečně navrhovány na dlouhé vzdálenosti v těžkých podmínkách, kdy je potřeba chodidlům zajistit jiný způsob ochrany, než je tomu u běhů na kratší vzdálenosti. Veledůležitý je zde samozřejmě také povrch, po kterém běžíme, a proto nabízíme v trailové kolekci modely na tvrdou podložku (trailroc), měkkou podložku (roclite), offroad (x-talon, o-roc, mudclaw) a pochopitelně také univerzální koncept terrafly. Více třeba zde http://inov-8.blogspot.cz/2012/09/deleni-trailove-kolekce-podzim-zima-2012.html

Kam míří Trailroc dále? Koncept je celosvětově velmi úspěšný a i nadále se bude rozvíjet modelová řada. Zejména díky skvělé konstrukci spodku (podešev + mezipodešve) se podařilo nabídnout velmi funkční alternativu k tradičním trailovým značkám.  V dohledné době se tak můžete těšit na model s GTX membránou, připravujeme model s vyjímečně pevným svrškem a pochopitelně, jak už je u nás dobrým zvykem, můžete se těšit na vyjímečný design.

4 komentáře:

  1. Kde sa da táto značka kúpiť na Slovensku? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bratislava: Runshop, Outdoor Guide
      Martin: Adventura sport
      Poprad: Sport Rysy
      Košice: behnaboso.sk
      Tohle jsou obchody, které mají větší část sortimentu značky

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    v textu z dubna píšete, že v dohledné době budou k dispozici Trailrocy s GTX. Prozatím jsem v nabídce žádné nenašel. Vzhledem k tomu, že plánuji pořídit zimní běhavky a s Trailroc 255 jsem maximálně spokojen, rád bych se tímhle směrem poohlédl.
    Máte nějaké zprávy, jak to vypadá s dostupností? Díky za případné info!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Lukáši. Trailroc s membránou byl hotový, nicméně nebyli jsme spokojeni s tím, jak se ta bota chová v těžkém terénu, a to je ten hlavní důvod, proč zatím není zařazen do kolekce. Jestli můžu doporučit nějakou zimní botu s membránou, rozhodně vyzkoušejte nový Roclite 312GTX. Roclite je na následujících 5 měsíců rozhodně to nejlepší, co můžeme nabídnout. Má mnohem lepší trakci v blátě i sněhu než zmiňovaný Trailroc.

      Vymazat