pátek 2. listopadu 2012

Co obout na běh typu Velká Kunratická?

Tradice stojí jednoznačně za úspěchem fenoménu jménem Velká kunratická. Lokální závod, který si za desítky let vybudoval silné jméno jak mezi elitními běžci, tak zejména mezi hobíky. Zvláštní druh atmosféry, který se tu nese bych přirovnal k duchu orienťáckých závodů. Přijet za starými kamarády, poklábosit chvilku, proběhnout se, porovnat se se svými vrstevníky a za rok zase znovu.
Jakou obuv zvolit na takový typ běhu (závodu)? Jiný typ obuvi budou požadovat elitní nebo výkonnostní běžci s ambicemi na nejvyšší umístění, jiný typ obuvi určitě doporučím pro skupinu běžců a běžkyň, pro které je VK pouze zpestřením jejich běžeckých aktivit, a jinou obuv určitě zvolí i sváteční běžci, pro které je VK symbolem jediného (občasného) běžeckého výkonu.


První skupině výkonnostních běžců určitě doporučím nízkoprofilovou krosovku, s úzkým, pevně padnoucím svrškem. Pro maximální možný výkon je potřeba přesně číst povrch chodidly (nižší úroveň tlumení), mít vynikající kontakt s povrchem (hrubý dezén podešve), těsně padnoucí svršek by měl pevně a stabilně pojmout chodidla, aby se běžec mohl maximálně soustředit na výkon (aby chodidla neklouzala v botě nebo nedocházelo k nežádoucím pohybům chodidel díky nadměrnému polstrování svršku). Lehkost a nenasákavost je dalším velmi důležitým kritériem této výkonnostní boty. Těmto parametrům nějlépe vyhovují z produkce Inovejtu modely:
x-talon 190
x-talon 212
trailroc 235
trailroc 245
roclite 285
o-roc 280 (orienťácká ultra s hřeby)
(sestupně řazeno podle výkonu od nejlepších)
Druhá, nejpočetnější skupina běžců má odlišné kritéria na boty pro tento typ běhu.  Měly by být spíše praktickou běžeckou obuví pro větší část trailových běhů, které daný běžec nebo běžkyně normálně absolvuje během roku. Taková bota by měla více ochránit chodidla, být spíše univerzálnější trailovou botou pro vytrvalostní typy běhů a tím pádem by měla mít vyšší úroveň tlumení než bota předešlé skupiny. Velmi důležitý je zde opět hrubý dezén podešve, který musí poskytnout výborný kontakt s povrchem za různých klimatických podmínek (sníh, bláto, led, břečka,..). Svršek by měl opět absorbovat minimum vlhkosti, může být opatřen membránou a měl by být širší, pro případ následných delších vytrvalostních běhů. Této skupině běžců směle doporučím následující modely:
trailroc 255
roclite 295
roclite 268 (W)
roclite 312 gtx
roclite 275 gtx (W)
roclite 309
(sestupně řazeno podle výkonu od nejvodnějších)
Poslední, ale zároveň početná skupiny běžců a běžkyň VK jsou ti ryzí srdcaři, kteří se účastní od nepaměti. Tato skupina určitě ocení botu spíše univerzálnějšího charakteru, kterou využijí i při běžných volnočasových aktivitách. Nejdůležitější je zde výborná podešev, která má hrubý dezén a zajistí tak výborný kontakt s podložkou. Ochrana chodidel by měla být vyvážena "určitou" mírou tlumení, dle individálních parametrů daných běžců a běžkyň (váha, poslední používaná běžecká bota, pravidelnost běhů, nejčastěji používaný povrch,...). Svršek by měl být opět dostatečně široký, pohodlný a nenasákavý. Pro tuto skupinu pak doporučím:
trailroc 255
terroc 308 (W)
terroc 330
roclite 318 gtx
terrafly 313 gtx
terrafly 287 gtx (W)
roclite 309
roclite 295
roclite 268 (W)
roclite 312 gtx
roclite 275 gtx (W)
(výběr je potřeba konzultovat s obsluhou obchodu)
Tak, užijte si ten letošní ročník.

Žádné komentáře:

Okomentovat