pátek 5. května 2017

Rogaining, ME v Toskánsku - kdyby tak boty mohly mluvit …

botník v Řevnicích středa 23:42

Busola, SI čip, hodinky, dedáč, camelbak, carbosnek, salám, sýr, spacák, stan …  tohle není obyčejný orienťák, ale 24 – hodinový rogaining. Průvodce  po Toskánsku?  Vypadá to na balení na mistrovství Evropy v San Gimignano. Které z nás dostanou přednost?  ARCTIC TALON 275 s hřeby, jistota CLAW 275, léta ozkoušenej ROCLITE 295?

botník v Brně středa 23:57

Batoh se plní rogáčovým matrošem a budík je na 4:30. Loňské vítězné RACE ULTRA 270 nebo poslední nový kousek tohohle legendárního modelu. Které poběží a které jsou do letadla? 

Florencie 19:00:

Čtvery INOV-8ejty, troje v báglu. Proč proboha nemůžou jet z letiště shuttelem a jdou pěšky? Proč nás táhnou přes most zlatníků až na návrší a se stovkou turistů zírají na nasládnej západ slunce? No dobře – tak ten Brunelleschi kopule umí, ale ať už jsme v lese, resp. někde mezi vinicemi.


San Gimignano 11:00 ráno

Dvě hodiny na plánování jsou málo a waterpointy jsme nestačili překreslit. Vesty jsou sbalené na celých 24 hodin, takže to bude na jedno kolo bez návštěvy hashhousu. Přesun na start v centru středověkého San Gimignano je hektický. Kvůli občasným asfaltovým vložkám nakonec rozhodnutí pro CLAW 275 a trochu stres s tím, že nemají kapsičky na návleky … A na druhé nohy sice sešlapané, ale vítězné RACE ULTRA 270.

Cíl 12:00 o den později  

Zaprášené boty odpočívají v trávě, bosé nohy si užívají volnosti a odpočinku. Varhánky na chodidle vysychají a puchejře žádné. Už jsme si zvykli, že v Inov-8ejtech jsou naše více jak stokilometrové laufy bez následků. Letos to bylo hodně na morál. Výškově sice jen pohyb mezi 200 – 600 m.n.m., ale příkré bedny kolem vinic nahoru dolů, těžko prolezitelné křoví v lese při fikačkách, na cestách větve, kmeny, ledová rosa v nočních polích při hledání posedu …
Na Toskánsko se nezapomíná. Nezničí-li nohy, vryje se do duše. Původně Etruské San Gimigliano na nejvyšším kopci se jako v rozbitých zrcadlech odráží od množství kopcovitých vinic v okolí a vnucuje krajině svůj řád. Některé z osamělých usedlostí vyslyšely příležitost doby a jsou z nich místa pro agroturistiku nebo romantické dači západních spisovatelů. Tam nám nalévali dobrou vodu s úsměvem a ptali se, zda to nemají stříknout vínem. Staří sedláci žijí po léta svým životem, a pokud úroda nepomrzne, těší se z vína. Tam jsme brali vodu z hadic, občas s příměsí rzi. A pak najdete uprostřed lesa stará kamenná stavení. Mlází požralo život i vinice a voda se zde nenajde žádná.
3600 bodů stačilo na vicemistry Evropy. Co by chtěl člověk víc. Snad se do Toskánska vrátit.
Inov-8 díky Ondřej Skripnik, Radovan Čech



Žádné komentáře:

Okomentovat