středa 2. dubna 2014

Chvála fotrovství


Chvála fotrovství  
Za málo peněz hodně muziky
Minulý víkend jsme s Plechem běželi Brutus Extreme Orienteering, který se tentokrát konal v okolí Železného Brodu – Český rád, Sušky, Malá skála, Spálov. Svým systémem je závod podobný cyklistickému Bike adventure: mapu dostane tým na prezentaci, obkreslí si kontroly – jejich bodové ohodnocení dostane ale až na startu. Šestihodinový limit v sobotu a pětihodinový v neděli sliboval zhruba dva víkendové maratóny v krásném terénu.
Na Brutusu je hezké nejen každoroční objevování nové krajiny, ale i „fotrovská filosofie“ pořadatelů. Fotři tak nějak vědí, že nejhezčí věci se nedělají kvůli businessu, ale protože je to tradice a těm druhým to udělá radost. Za jedno startovné na Horské výzvě tady dostaneš startovné pro dvoučlenný tým na dva dni včetně mapy a exkluzivního servisu na trati i v cíli.
Strategie dvou dnů
Fotři vědí, že běhací koníček je na úkor rodiny a manželka doma maká, a tak si závody patřičně užívají. Nesoustředí se jen na strojovou námahu, ale váží si mezer v dešti, skalních výhledů a příležitosti potlachat v týmu o životě. To se může zdát jako handicap, ale v dlouhodobé perspektivě je to benefit. Dodnes se řídím Plechovým imperativem, že každá rodina má každý den alespoň 20 minut řešit všednodenní problémy (o tom jsme diskutovali před čtyřmi lety na 87 kilometru Pražské stovky).
Druhý den už jsou nejdůležitější věci probrány. Tělo si zvyklo na tréninkovou/závodní zátěž. Pohled na výsledky z prvního dne objeví rezervy.    
Přivézt dětem nějakou cenu
V neděli o něco déle plánujeme, a vybíháme s dvouminutovou ztrátou. Podél Jizery předbíháme mixy a bábovky, v prvních nerovnostech dvojice chlapů. Na horizontu zjišťujeme, že první čtyři týmy zvolily stejný směr sběru kontrol. Hynka (který má zatím jen Hostivíta) necháváme na jedničce, v pískovcích ťukneme Sádla s Kotykem (legendy evropského rogainingu a beskydské sedmičky) a zabloudíme. Deseti-minutový kufr nás nezlomí, spíš nakopne k tomu, že náš ambiciózní plán musíme plnit ještě rychleji. Netrvá dlouho a fakticky běžíme už jen proti mlaďochům.
Takticky vynecháme kontrolu na Kozákově a svižným tempem se vydáváme až tunelům za Spálovem. Tři hodiny z pěti běžíme vabank, v Horské Kamenici začne foukat do tváře vichr. Plech oznamuje: poslední dvě kontroly, vzdušnou čarou něco ke čtyřem kilometrům, čas do limitu 25. Chybí nám odhadem nejméně pět minut. Vidina odčítání bodů a vyčítavých dětských pohledů nás nutí sprintovat. Skok z náspu před nic netušícího chodce a stihneme to o minutu a půl. Kvůli těmhle závěrům a pocitu, že ještě nepatříme do starého železa, stojí za to závodit. Bodovou ztrátu ze soboty jsme smazali, pro Krajíce se Střelcem nakonec rozhodl součet časů. Jako cenu odvážíme domu Dostihy a sázky a Lascaux.
Počet legitimních dětí - 5; boty - ROCLITE 295; batoh 8 race pro 18; toužebně očekávaná vesta na pití INOV-8 RACE ULTRA VEST ještě nedorazila.

Žádné komentáře:

Okomentovat