pátek 6. ledna 2012

Trailroc, koncept který zbourá mýty o trailu

Trailroc, to není  jen nový model na podzim/zimu 2012, to je ucelený koncept trailové obuvi pro všechny kategorie běžců a běžkyň. Chceš běžet rychlý trail na 10 km, nebo jen krásně vnímat povrch, pracovat na svém běžeckém stylu, poskytnout svým chodidlům a celému tělu přirozený pohyb, pak je tady Trailroc 235 s nulovým sklonem pata-špička.
Pokud chceš poskytnout svým chodidlům větší ochranu od povrchu při delších trailech, pak je tady Trailroc 245 se sklonem 3 mm pata-špička.
V případě, že se chystáš na nějaký dlouhý trail nebo ultratrail typu UTMB nebo chceš jen špičkovou botu s vynikající ochranou chodidla od povrchu, pak je tady zatím poslední nabízený model Trailroc 255 se sklonem 6 mm pata-špička.
Trailroc, to je stejně jako u všech ostatních modelů z produkce Inovejtu, název podešve. Tato podešev je unikátní v tom, že se skládá ze tří různých tvrdostí kontaktní pryže, kde každá má svůj význam. Měkká kontaktní pryž po bočních stranách špičky podešve, to jsou jakési „drápy“, které zajišťují jistý a účinný odraz, když se potřebujete odrazit z kamene "na tření" nebo vylovit odraz z bláta. Nášlapová část podešve je vyrobena z nejodolnější pryže a zajišťuje ochranu chodidla a výborný kontakt s povrchem. Nejtvrdší kontaktní pryž vnitřní klenby zajišťuje zejména ochranu klenby proti proražením. Podešve společně se vstřikovanou EVA mezipodešví jsou anatomicky tvarovány, takže respektují průměrný tvar chodidel a podélné klenby. Mezi podešví a mezipodešví je dále vložen tenký polymerový prstenec (META-SHANK třetí generace), který kopíruje flexibilitu chodidel ve všech směrech a zároveň ochraňuje chodidlo a paty od nerovností povrchu, zejména pak při dlouhých kamenitých sebězích. META-SHANK třetí generace není vložen pouze v modelu Trailroc 235 s nulovým sklonem. Podešev má stejně jako všechny ostatní předtvarovánu zónu ohybu, což v praxi znamená, že se při odrazech lépe ohýbá a šetří tak vaši energii. Jak už je u nás zvykem, také Trailroc zůstává neutrální, protože při členitosti povrchu při jakémkoliv trailu je jakákoliv podpora více ke škodě a hrozí mnohem větší riziko různých podvrtnutí.
Svršky konceptu Trailroc jsou opět anatomického tvaru. Neexistuje a nikdy nebude existovat průmyslově vyráběná bota, která by sedla každému. Všechny 3 modely konceptu Trailroc jsou širší ve špičce a to z jediného důvodu. Příčná klenba chodidel při relativně monotónním pohybu, kterým běh pro chodidla představuje, potřebuje dostatek prostoru k práci. Pokud je chodidlo „stresováno“ úzkým svrškem, dochází u delších a dlouhých běhů k nepříjemnému tlaku na příčnou klenbu a ztrácí se tak pochopitelně radost z běhu. Jiné požadavky jsou pochopitelně u rychlé závodní boty, nicméně Trailroc je zejména tréninkovým konceptem pro širokou běžeckou veřejnost všech úrovní. Vrchní materiál svršků je maximálně prodyšný, nenasákavý a minimálně absorbuje vlhkost. Svršek modelu Trailroc 255 navíc obsahuje obsázku kolem 2/3 obvodu boty, která výborně fixuje chodidla v botě i při těch nejdelších a nejtěžších traverzech a sebězích alpských velikánů. Nepolstrované, maximálně odlehčené a nenasákavé meshové podšívky zvyšují komfort pro chodidla uvnitř boty. Patní podšívka a jazyk u modelu Trailroc 235 je mnohem citlivější k chodidlům běžců, kteří rádi běhají bez ponožek. Opatek, který má za úkol držet patu ve stabilní poloze je měkčí, ostatně stejně jako u všech ostatních modelů Inovejt. I měkčí opatek vykoná dobře svoji nutnou práci, zejména pak při dlouhých bězích, nicméně díky své měkkosti nezpůsobuje nepříjemné otlaky achilovek. Při běhu v přírodě, zejména pak v horském prostředí je naprosto běžné různé „nakopávání“ kamenů, klacků, kořenů atp. špičkou boty. A právě z tohoto důvodu jsou všechny špičky ( jak podešev, tak svršek ) vyztuženy, aby byly prsty chodidel ochráněny před  nepříjemným sraženinám. Pochopitelně Trailroc 255, který je svým určením vhodný na nejdelší běhy má špičku mnohem lépe ochráněnu než Trailroc 235, který je vhodnější na kratší vzdálenosti.
Nejmodernější technologie na zpracování svršků umožňuje aplikovat minimum švů. Svršky procházejí několikrát stabilizačními komorami, kde se různými teplotami natvarují do finální podoby. Navařované 3D termoplastické díly pak zajišťují lepší stabilitu chodidla v botě, pevné a nenasákavé šněrovadlo je pak posledním funkčním detailem tohoto konceptu.
Co říct závěrem? Trailroc je skutečně vynikající lahůdkou pro všechny vyznavače běhu v přírodě. Je to zaplnění mezery, která na trhu je. Většina aktuálních trailových bot je spíše outdoorovou obuví, která více či méně izoluje chodidla od povrchu. Velmi oceníte tento koncept na krátkých a dlouhých trailech, na tvrdé makadamové lesní cestě, na lesní pěšině, horském chodníku, suťovitém seběhu, uježděném, ale i hlubokém sněhu. Jediné prostředí, kde vím, že má Trailroc horší vlastnosti než exklusivní Roclite, je těžké a hluboké bláto.

Koncept Trailroc bude na evropském trhu od září 2012


Žádné komentáře:

Okomentovat