pátek 30. května 2014

INOV-8 RACE ULTRA 290 intro

 
Jednou mi takhle kamarád povídá, "ty, běhno, potřeboval bych nějakou univerzální botu k nám do těch kopců, ale budu v ní běhat aj do práce po cyklostezce a hlavně aby měla nějaké tlumení. Jo a buď tak hodný a nechoď na mě s tím tvým měkkým, tvrdým, sračkama a sněhem. Chci v ní běhat všude, celý rok a nechci nic řešit". Tak mu říkám" ty lezbo, vydrž do července."

Dosud jsme neměli  v nabídce takovou univerzálku, která by dokázala bez váhání výborně posloužit všem, na všech typech povrchu. Vždycky tu bylo nějaké ale. ROCLITE má příliš hrubou podešev na asfalt (měkký trail), TRAILROC je tvrdý na dlouhé ultra (tvrdý trail), X-TALON je moc měkký do tvrdého technického terénu (offroad), atd. Nyní ale přichází na trh RACE ULTRA. Už z názvu je patrné, že je tato bota vyvíjena do prostředí ultratrailu. V čem je tedy jiná? Co od ní můžete čekat? A v čem vidím její slabší stránky? Po půlroce užívání si dovolím kratší intro k této botě.
Každému, kdo vezme tuto botu do ruky bude jasné, že je to úplně něco jiného, než dosud INOV-8 vyráběl. Není to ani tak ústup od filosofie maximálně funkční boty vyráběné v konceptech s možnosti výběru různého sklonu mezi patou a špičkou. Jde o to, že je to první reálně univerzální koncept, který v této aktuálně testované verzi nabízí také vysokou úroveň ochrany chodidel (tlumení). Mezipodešev má sklon mezi patou a špičkou 8mm, výška v patě je 18mm, výška ve špičce je 10mm a když k tomu přidáme vyšší torzni stabilitu, kterou v mezipodešvi ovlivňuje polymerový prstenec METASHANK 3, získáváme  na INOV-8 nebývale jinou a zajímavou botu. METASHANK 3 je stejný prstenec, který je používán i u konceptu TRAILROC a řeší jednak ochranu chodidel (zejména pat) proti proražení a kopíruje pochyby plantární fascie. Směs mezipodešve ma skvělou tvarovou paměť, i ti největší pronátoři by měli být s touhle neutrální botou maximálně spokojeni. 
 
Podešev RACE ULTRA má podobně jako podešev TRAILROC tři různé směsi. Limetová okrajová část podešve je vyrobena z měkkčí kontaktní směsi a má za úkol zajistit kontakt na tvdším, kamenitém a vlhkém podkladu. Střední šedá část podešve je vyrobena ze středně tvrdé, odolné směsi a jejím hlavním úkolem je jistý, účinný a efektivní kontakt s povrchem (grip) a ochrana chodidel. Šedá pata je pak vyrobena z nejtvrdší směsi, prodlužuje životnost podešve a významně se podílí na došlapové stabilitě při běhu na různých površích. Výška špuntů je 4mm a při porovnání s konceptem TRAILROC, který má výšku špuntů 4,5mm “vyplave” na povrch jeden z hlavních rozdílů mezi těmito koncepty. RACE ULTRA má došlapově stabilnější platformu, spodek obuvi má tedy výrazně lepší vlastnosti na tvrdém podkladu, naopak TRAILROC díky svým zaobleným okrajům podešve má lepší vlastnosti na měkkčím povrchu. Došlapová stabilita je tedy jedním z hlavních rozdílových parametrů mezi těmito koncepty.
Zásadním parametrem pro konstrukci svršku byla výborná prodyšnost, flexibilita s ohledem na vysokou odolnost všech materiálů. Svršek je tedy napnut na aktuálně nejširším kopytě v nabídce (standard). Klenbová část svršku je opět “osvobozena” od švů, aby mohla příčná klenba přirozeně a neomezeně pracovat a nedocházelo tak k třecím plochám, které ve finále způsobují puchýře a odřeniny. Obsázka kolem celého obvodu svršku tak stabilněji uchycuje chodidla v lůžku boty, takže při těžkých a technických sebězích nebo traverzech máte větší kontrolu nad ovládáním boty. Měkkčí opatek je opět citlivější k achilovkám, ale zároveň dostatečně drží patu i při velmi dlouhých bězích. Kapsičky na bočních stranách paty slouží k upevnění návleku a také díky této konstrukční úpravě byla tato bota v únoru 2014 oceněna prestižní cenou ISPO AWARD 2014 na největším Evropském sportovním veletrhu v Mnichově.
Ploché šněrovadlo, polstrovaný jazyk a bezešvá podšívka poskytují výborný komfort pro chodidla. Veledůležité je, stejně jako u všech ostatních bot respektovat tvar chodidla. Bota se musí co nejvíce přibližovat  tvaru chodidel. Vkládací stélka je opatřena anibakteriální úpravou X-STATIC XT2, citlivější povahy tak ocení menší zápach, atd. Nejedná se o klasické použití nanotechnologií, zde se mikročástice stříbra míchají přímo se syntetickými vlákny ještě před lisováním těchto stélek. Stříbro se tak v mnohem menší míře dostává ven z materiálu.
 
 Což o to, už jsem si nějak zvyknul, že INOV-8 umí dělat poctivé a  dherné boty, takže jsem se těšil na první výběh. Mikulášský víkend s oddílem sliboval okolí oblíbené Makyty, napadl první sníh, co víc si přát k prvnímu seznámení s botou. První 3 kilometry do kopce po "zdravém asfaltu" v čerstvém prašánku až do Papajského sedla, romantika jako prase. Jde to ale nějak ztuha a začínám si plně uvědomovat, že tohle naše "první rande" bude hodně vlažné a nevinné. Žádná láska na první pohled, na tyto krasavice si budu asi chvíli zvykat. Až později si naplno uvědomuji fakt, že po letech pobíhání v botách se průměrným sklonem 6mm, jsem si na flexibilní botky tak nějak zvyknul, chodidla, lýtka a nohy celkově se posílily a tato vyšší a torzně tužší bota najednou nemá takovou úroveň vnímání povrchu, na kterou jsem zvyklý.
Sunu se s nadávkami nahoru na Makytu, tlačím to přes první letošní návěje a mám tak možnost otestovat originální a specifický návlek RACE ULTRA, který je skvělým doplňkem k této botě. Opět se potvrdilo milionkrát opakovaně rčení "v jednoduchosti je síla". Návlek ma tři plastové poutka, dvě se velmi jednoduše zasunou do vyznačených "kapsiček" na boční strany paty svršku a třetí pak klasicky za šněrování. Není zde tedy žádná gumička, kterou byste museli provléct pod podešev, geniálně jednoduché a hlavně úžasně funkční. Návlek je nenasákavý, elastický a velmi lehký, je o pár centimetrů vyšší než současný návlek s gumičkami Debrisgaiter 32. Na nohách není vůbec cítit. Mě osobně si už získala předchozí verze zmiňovaného návleku, hlavně díky celkovému zateplení lůžka boty při běhu ve sněhu. Dalším viditelným benefitem je fakt, že se sníh nebo bláto nedostávají dovnitř do boty.
 
Pomalu se stmívá, na Makytě docela fest fučí, není na co čekat, otáčím zpět na chatu. Při seběhu zpět do Papajského to pouštím docela bezhlavě dolů, víceméně se z toho stává sjezd. Tady poprvé oceňuji stabilnější platformu této boty. Díky 20 cm sněhu a návějím není vidět pod nohy, kde je těžší kamenitý podklad, nakonec pohodový seběh po zasněžené asfaltce, už víceméně potmě. Po prvním výběhu tedy převládá mírné rozčarování.
 
Letošní zima byla jaká byla, pro běžce docela přívětivá, nicméně místo sněhu se hodě běhalo na blátě. Čím více jsem oběhával RACE ULTRA 290, tím více jsem si na ni zvykal. Jak píšu výše, nebyla to pro mne žádná láska na první pohled, ale s postupem času si mě bota získala. Co nejvíce oceňuji? Určitě univerzálnost, tedy neřeším povrch, ale stále můžu očekávat výborný kontakt s podložkou (grip).  Širší platforma je určitě přínosem a tento parametr ocení určitě všichni. Pak určitě komfort a pohodlí, které se projevuje hlavně na dlouhých bězích. A ve finále, na takhle "vysokou" botu oceňuji velmi slušnou úroveň propriocepce, tedy zejména vnímání a čtení povrchu. Dnes, když mám k dispozici další řadu tohoto konceptu, která má sklon jen 4mm, není co řešit, neexistuje pro měl lepší volba na jakýkoliv běh!
 
Kdo tedy tuto botu ocení? Jendoznačně všichni běžci a běžkyně, kteří budou chtít výbornou univerzální trailovou botu na jakékoliv vzdálenosti. Naopak vy, kteří dnes běháte třeba v x-talon 212 nebo nižší botě, buďte připraveni, že si na tuto botu budete chvilku zvykat. Bota je určena na ultra, kdy musí ochránit chodidla v momentě vysoké únavy. Zkrátka nechceš nic řešit (sklon, povrch, nízký profil)? Chceš špičkově kvalitní, více “tlumenou” a odolnou botu? Inov-8 se ti libí, ale dosud si nenašel (a) odvahu? RACE ULTRA 290 je rozhodně aspirantem pro vyzkoušení.

Od srpna naleznete v těchto obchodech kompletní sortiment této boty:
 
 
Praha – Trailpoint, Behshop, Rockpoint, Vavrys
Brno – Sanasport, Rockpoint
Plzeň – Rockpoint
Hradec Králové – Run4Fun
České Budějovice – Sport4
Valašské Meziříčí – Vivatsport
Hranice – Valasport
Frýdek Místek – Jump sport
Zlín – SP sport
Luhačovice – Vavrys
Bedřichov – IG sport
Opava – Gekko sport
Třinec – RM corporation
Český Těšín – Behshop
Bratislava –Runshop
Poprad –Sport Rysy
 
 
Oproti testovanému vzorku se na základě testování provedlo několik konstrukčních změn. Nejvýznamnější změnou byla změna geometrie přední části svršku, zejména obsázka se posunula více do středu boty, aby byla špička boty a hlavně palce více ochráněny při dlouhém běhu v těžkém terénu. Další významnou změnou byla výměna extrémně prodyšného svrškového materiálu za méně prodyšný, ale výrazně odolnější sendvič. Jsem přesvědčený, že pro drtivou většinu běžců a běžkyň bude takto připravená bota skvělou, pohodlnou, vyjímečně funkční a odolnou partnerkou při běhu v přírodě.
 
 
 
 
Radek Brunner, jeden z nejlepších českých ultraběžců měl možnost běhat ve stejné verzi vzorku jako já, tady je jeho první reakce.
 
boty raceultra 290 jsou skvělý. Hned jak přišly jsem v nich dal jeden kros v okolí a soupeři jen koukali, jak držely v bahně a oni klouzali. Teď o víkendu jsem v nich odběhl šutr 72km, každým kolem to bylo náročnější, protože to byl fakt terén šutry a bahno co se bahnilo pořád víc. Přesto ani jedno fatální uklouznutí, podsmýknutí, zvrtnutí kotníku. Mám z nich jednoduše radost. Pro mě nejlepší bota do přírody. 100% je beru 27.6.2014 na MS Skyrunning ultramaraton. Jsou nejlepším kandidátem. Silvu příští víkend v nich ale nepoběžím, přeci jen je tam hodně asfaltu a šotolinových cest a velmi málo terénu kde by se využily.“
Neodpustím si na závěr alespoň malou upoutávku na RACE ULTRA 270, která dorazí na trh v lednu 2015. Nejen že mi tuto botu ihned zabavila dcera, ale i já, starý konzervativní kkt jsem se „zamiloval“. Tohle je pořádně vytuněný Range Rover…

 



 
 

35 komentářů:

  1. Dobrý den:) už dlouho hledám pro sebe běžecké boty, které já ale požívám hlavně na chůzi- po horách až 30km, dřív jsem chodila a trpěla v pohorkách, pak jednou náhodou jsem šla dlouho v běžeckých úplně obyč Nike a zjistila jak úžasně se můžu cítit, když nešlapu na tvrdé prkenné podrážky pohorek:) od té doby hledám jaké další běžecké si koupit, až jsem našla značku Inov-8 a nějak cítím, že to je to, co hledám:) jen nabídka je velká a protože v nich chci taky hodně chodit v přírodě, nejen běhat- trochu i běhám,ale jen tak malinko:) tak nevím které si vybrat- a tak mě net zavedl až k vám na blog a tady čtu o RACE ULTRA 290 a zdají se být to pravé...jenže je nemůžu nikde sehnat ani ten návlek- prosím, nevíte proč nikde nejsou? ty fialové ty by se mi mooc líbily:) taky se mi zdají skvělé na chladnější dobu http://b2c.vavrys.cz/Produkt/13275/boty-inov-8-roclite-335-gtx/253 ,jen na INOV com je vůbc nemají,nemají tam už vůbec žádné outdoorové, tak třeba se neosvědčily? ráa bych našla boty, které mi budou šetřit kolena a kyčle a nebudu v nich mít pocit, že chodím po tvrdém prkně, jestli by jste byl tak moc hodný a poradil mi, budu moc ráda:) děkuju moc Káťa cherry@wo.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Káťo. Dík moc za zájem o inov-8. RACE ULTRA 290 právě přichází do maloobchodní sítě v celé Evropě, a to je důvod, proč ji zatím není moc vidět. Na běžné outdoorové aktivity je bez problémů použitelná právě z těch důvodů, o kterých píšete. Není to extrémně tuhá a vysoká bota a chodidla zde budou rozhodně více pracovat něž v klasických trekovkách. Řada kotníkových ROCLITE byla bohužel už ve výrobě ukončena, aktuálně dopordáváme poslední kousky. Nicméně nebude se dále již nabízet, soustředíme se na běžecký segment.

      Vymazat
  2. http://www.slimaci.estranky.cz/clanky/recenze/inov8-raceultra290.html

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravim , jak jsou tyhle boty vhodné na asfalt? Potřebuji nějakou univerzálkou.Mám to tak půl na půl , asfalt a les a polní cesty. Můžete mi je doporučit? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Dík moc za zájem o inov-8! Celý koncept RACE ULTRA je určen do trailového prostředí a je to rozhodně nejuniverzálnější bota v naší nabídce. Směle a z vlastní zkušenosti tedy můžu doporučit na kombinované běhy s poměrem asfalt/přírodní podklad 50/50. Rozhodně ale nepočítejte s vlastnostmi siliniční boty, je to od začátku bota vyvíjena jako trailového prostředí.

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    hledám boty vyloženě do terénu speciálně na podzim a zimu, aby nepromokly a nebyla v nich zima a neklouzaly. Běhám kros po lese 3-4x týdně vždy 10-20 km. Přemýšlela jsem o botách s gore-tex membránou nebo s nano vrstvou, ale teď mě zaujaly Inov ultrarace 209. Byly by pro mne na chladnější období vhodné? A kde je případně seženu ve Středních Čechách nebo Praze? Díky moc, Jana Kemrová

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den Jano a děkuji za zájem o inov-8! Race Ultra 290 jsou univerzální tarilové boty na delší distance, v každém případě jsou hodně prodyšné, takže nezadržují vlhkost. Pokud potřebujete řešit tepelná komfort, zkuste se podívat na Roclite 282 GTX http://b2c.vavrys.cz/Produkt/14959/boty-inov-8-roclite-282-gtx-raven-ocean-(s)/251 , které mají membrániu a podešev Roclite bude mít v zimním trailovém prostředí (na sněhu a blátě) lepší grip. V Praze najdete větší sortiment inov-8 u těchto prodejců: Trailpoint, Vavrys, Triexpert, Behshop, Rockpoint Arkády, Hanibal nebo Endurance Lab. Pokdu budete potřebovat nějaké bližší informace, ozvěte se.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, hledám botu na asfalt a zpevněné povrchy. Chci odběhnout hradecký půlmaraton, který je převážně asfaltový povrch. Mám již dvoje boty od inov-8, ale ani jedny nejsou vhodné na to co chci. Potřebuji botu trošku vyšší, při běhu po asfaltu mě bolí chodidla a někdy berou i křeče. Děkuji za info. Kuba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kubo. Dík moc za zájem o inov-8! Race ultra 290 Vám s největší pravděpodobností bude vyhovovat z hlediska vyšší úrovně tlumení a pro kombinované běhy v přírodě a na asfaltu. Je potřeba si ale počítat s tím, že je to stále trailová bota, sice univerzální, elegantně snese různé povrchy, poměrově klidně 50/50 tvrdý/měkký povrch, ale rozhodně to není silniční speciálka. Nicméně pokud chcete univerzální botu, s vyšší mírou tlumení se kterou budete hojně střídat povrch, určitě můžu RU290 doporučit. Jestli jste z Hradce, zajděte do prodejny Run4fun, kde vám Tomáš určitě rád pomůže vybrat.

      Vymazat
  7. Dobrý den,

    velmi se mi osvědčily Inov 8 - F-lite 220, 230 a X-Talon 212 u kterých mi optimálně sedí velikost uk 8.
    Když jsem zkoušel nové typy f-lite 232 a 252, tak se mi zdálo, že mi jsou hodně těsné v oblasti nártu, v podstatě malé a nesedí mi.
    Je možné, že Inov na nové typy bot používá jiné kopyto než na ty původní? Race Ultra jsem možnost vyzkoušet neměl, je možné, že to bude podobné jako u F-litů? Díky za odpověď. Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jirko! Dík moc za zájem o inov-8! Všechny modely, o kterých píšete, že se vám osvědčily jsou vyrobeny na úzkém kopytě Precision (P). F-lite 232 a 252 jsou vyrobeny na jinak tvarovaném kopytě Standard (S), jsou celkově širší a to je ten důvod, proč vám nevyhovují. X-talon 212 se momentálně vyrábí na obou kopytech, F-lite 230, 240 jsou také dostupné na úzkém kopytě. Race ultra je vyrobena na standard kopytě, je tedy širší. Doporučuji ale vyzkoušet v obchodě, přece jen konstrukcí jednotlivých svršků se hodně ovlivňuje finální tvar a objem dané boty. Osobně mám taky úzké chodidla, většina modelů, které používám (x-talon 212, roclite 243, o-roc 280, f-lite 240) jsou vyrobeny na úzkém (P) kopytě, vyjma Trailroc 255 a Race ultra. Tady nemám problém s větší šířkou.

      Vymazat
  8. Dobry den Martin,
    Som velky fanúšik Inov-8, uz vyše roka behávam v roclite 295, zrejme ten starý model asi rok 2012, Ale uz pomaly dosluziili, co je normálne, nic netrvá vecne:) Behalo sa mi v nich vsak veľmi dobre, a teraz Som si objednal tie nove 295 zrejme model 2013 ( s tou ziarivo žltou podosvou )
    Model je trochu iny, a moja otázka je ci sa nieco stalo aj veľkosťou, konkrétne oba modely su rovnakej veľkosti 42,5, ale dnes ked som ich prebehol na 12,5 km krose tak sa mi nebehalo dobre, hlavne v zbehoch, bota mi prišla velka. Je mozne ze sa uz robi na inom kopyte?

    Dakujem vopred za odpoved, veľmi mi tym pomôže v ďalšom rozhodovaní co ďalej:)

    Dakujem. Tomáš Šipula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Tomáši!
      Dík moc za zájem o inov-8. Roclite 295 ve straré edici, kterou jak píšete máte už oběhánu, byl úplně jiná bota (drop, svršek, materiály). Oba modely jsou sice vyrobeny na stejném kopytě, nicméně konstrukce svršku je úplně jiná, změnil se díky tomu vnitřní objem boty, který může mít také vliv na velikostní číslo a finální pocit z boty. Také díky tomu, že je u nového modelu nižší drop (6mm), je vnímání probíhaného povrchu na jiné úrovni oproti staré 295ce. Pokud se vám zdá být novýý bota velká, zkuste zde vložit vyšší stélky, tím se zmenší vnitřní objem a problém může být vyřešen. Pokud budete chtít poradit nebo doporučit, ozvěte se prosím na mail martin.marek(at)vavrys.cz. Dík moc a ať se daří!

      Vymazat
    2. Dobrý den, mám stejný problém. Mám nohu dlouhou 296 mm. Koupil jsem tedy UK 13. Škoda, že není v nabídce vel. 12,5 :( Prostor je vpředu opravdu velký. Chtěl bych to také vyřešit silnější stélkou. Jak silná je originál stélka v Roclite 295 S?
      Díky Luděk Bech

      Vymazat
    3. Dobrý den Luďku. Roclite 295 má stélku 6mm, nicméně na trhu jsou dostupné i vyšší stélky. Pokud vyberete vyšší stélku, musíte jen upravit její tvar podle originálu, ale to je běžná, relativně jednoduchá úprava.

      Vymazat
  9. Ahoj Martine,

    pozorně čtu tento blog a je vážně super, spousta cenných informací! Obracím se však na Tebe, jako na možná největšího odborníka na sortiment INOV-8 u nás, s prosbou o radu. Bohužel jsem nenašel vhodnější způsob, než dotázat se tady pod článkem.
    Jsem chodec/běžec a tento rok se chystám na závod CRAFT 1000 MILES ADVENTURE. Jedná se v podstatě o ultramaraton bez zajištění a chodci/běžci ho obvykle zdolávají za více než 20 dní, terén je opravdu různorodý, tak jako celé Československo, ale nechybí samozřejmě i dlouhé úseky po silnicích. Odladit vybavení na tento závod, jak si jistě dokážeš představit, je dost velký oříšek a u bot to platí dvojnásob. A právě boty INOV-8 mě zaujaly minimalistickým přístupem, který jsem si poslední dobou velice oblíbil. Začal jsem v silně minimalistických botách od jiné značky dokonce běžně chodit (i v zimě) a s chodidly mi to dělá zázraky. Potřeboval jsem však trochu robustnější boty do terénu, ale se zachováním jisté práce chodidla a citu. V létě jsem si tedy pořídil boty INOV-8 Rocklite 295, které mi na první vyzkoušení padly skvěle a po pár procházkách a proběhnutí jsem z nich byl nadšený. Po prvním dlouhém pochodu se ale bohužel projevilo, že mi jsou boty příliš volné a nespravily to ani silnější ponožky nebo náplast na paty. Také jsem si všiml místa na předním ohybu bot u špičky, v místě přerušení/snížení obsázky, kde se začala prošoupávat svrchní síťovina, našel jsem o této slabině i informace na internetu. Uvažuji tedy o koupi nových bot, s kterými bych absolvoval i zmíněný závod. Uvažuji o koupi stejného modelu (Roclite 295), pouze o číslo menší, protože boty jsou pocitově úžasné a zamiloval jsem si je, jen mi nesedla velikost. Bojím se ale, že tak dlouhý a náročný závod tyto boty prostě nevydrží a síťovina se roztrhá, zvláště na zmíněném slabém místě. Také podrážka je možná na tento typ závodu příliš měkká a na asfaltových úsecích by se rychle opotřebovala. Začal jsem tedy pokukovat po alternativách a nenašel jsem jinou vhodnější botu, než v tomto článku popisovaný typ Race Ultra 290, který se zdá být i o něco odolnější a lépe ušitý.
    Jaký je Tvůj názor na odolnost a vhodnost Roclite 295 oproti Race Ultra 290? Nebo si mám počkat třeba na Race Ultra 270? A neexistují ještě nějaké jiné, možná pro podobný závod vhodnější modely od INOV-8?

    Snad jsem Tě délkou dotazu neodradil. Uvědomuji si, že nejsi žádný osobní poradce pro výběr obuvi, tak se vůbec neurazím, pokud se rozhodneš na můj dotaz neodpovídat. :-) Za každou radu nebo názor budu však nesmírně vděčný!

    S díky a pozdravem
    Petr Flosman

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Petře a dík moc za zájem o inov-8! No klobouk dolů před účastí na Honzově akci, to už je pořádná výzva. Pamatuji si, že Jarda Jisl odjel předminulý ročník na koloběžce na roclite 309, ale teď vážně. Nízkoprofilový koncept běžecké boty má rozhodně svůj prostor, ale na tuto vzdálenost bude potřeba trochu více ochrany chodidel, lýtek a vlastně celého těla. Než doporučím nějakou botu, potřeboval bych ještě vědět, jak dlouhé vzdálenosti a jak často jste běhal v roclite 295. Jaké další boty pro běh používáte a kde se primárně pohybujete. je potřeba také počítat s vahou batohu, který celou dobu ponesete ...
      Takhle z první se nabízí 3-4 modely, od race ultra 270, přes nový roclite 295, až po trailroc 255 (řazeno prioritně). Race ultra 290 je oproti Roclite 295 tužší a tlumenější bota, která je právě kontruována na ultra vzdálenosti, takže se přímo nabízí. Nicméně za 14 dní dorazí do ČR nižší verze Race ultra 270 a mezi těmito modely se asi rozhodne. Ještě si napíšeme a vybereme nejlepší alternativu. Ať se daří!

      Vymazat
  10. Dobrý den, zaujala mě bota Race Ultra 290, ale nedaří se mi je nikde sehnat ve velikosti UK 12,5. Dělají se v této velikosti? Případně velikost UK13? Díky za odpověď.

    Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Michale a dík moc za zájem o inov-8. Bohužel, celý koncept Race ultra se zatím vyrání jen do velikosti UK12, snad se podaří prosadit rozšíření velikostní řady alespoň do UK14 pro rok 2016. Dík za pochopení!

      Vymazat
  11. Dobrý den,
    dostal jsem se k 290 Race Ultra a musím zde napsat,že lepší jak já říkám škarbal jsem na noze neměl je to totalní peklo.Unikátní obuv na této planetě.
    Je to,ale jen můj pocit a názor.Tak kdyby někdo přemýšlel o treninkové botě,tak můžu jen doporučit.Znovu opakuji Nej běžecká obuv.
    S pozdravem
    Tomáš Zobaník

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den Martine,
    beham denne cca 12-14 km po asfalte a jednou tzdne dlouhy beh kolem 25 km Tak jednou az dvakrat mesicne si dam kopecky.
    Doted jsem pouzival znacku ASICS Fujitrabuco 2 GTX ale letos mne zaujala bota INOV 8 Race Ultra 290.
    Kamarad mne premlouva na Lysohorsky Ctyrlistek a Beskydskou B7, tak by jsem se rad zeptal jestli je na to vhodna bota INOV 8 Ultra Race 290 nebo radsi 270? Na silnicni behy mam jine boty.
    Diky moc za odpoved, moc by mi to pomohlo pri rozhodovani.

    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás Jirko a dík moc za zájem o inov-8! Trabuco a 290ka jsou principielně velmi podobné boty. 270 ka má o 4mm nižší drop, takže začnete více zatěžovat lýtka a ze začátku si na tuto botku budete muset chvilku zvykat. Pokud se pro ni rozhodnete, doporučuji na nějakou dobu snížit objemy, sledovat zatížení lýtek a postupně zase přidávat objem. Nicméně bavíme se o Beskydech, kde se hodně pohybuji a s čistým svědomím vám sem doporučuji TERRACLAW 250. tato bota je podobně tlumená jako RU290, má jen výrazně lepší grip podešve. Od současných Trabuc vám s TC250 zůstane podobná výška a tlumení, získáte výrazně lepší grip a s největší pravděpodobností také komfort (široká v místě příčné klenby). Značková recenze je tady http://inov-8.blogspot.cz/2015/09/recenze-terraclaw-250.html na síti najdete spoustu nezávislých. Pokud budete potřebovat nějaké další informace, ozvěte se prosím.

      Vymazat
  13. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, sháním boty na ultra traily (typu B7, Krakonošova 100, apod) a nechce se mi kupovat obuv (jsem hobík)speciálně na každý závod, jsou Race Ultra 290 vhodnou volbou? Ještě pro upřesnění jsem těžší běžec cca 88 kilo.

    Díky

    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Honzo a dík moc za zájem o inov-8! RU290 je univerzální bota na mix povrchů, 50% trail, 50% silnice. Z tohoto pohledu bude asi podel vašich požadavků na prvním místě. Za zmínku ještě určitě stojí Terraclaw 250, která má také drop 8mm, ale podešev nabízí výrazně lepší grip, který oceníte třeba na B7. Obě tyto boty má většina prodejců inov-8 v nabídce, vyzkoušejte na prodejně obě. Pokud budete chtít nějak nasměrovat, upřesněte mi prosím vaše bydliště.

      Vymazat
  14. Dobrý den, rád bych vás požádal o radu s výběrem bot INOV8. Jsem chodec, moje tratě jsou většinou několikadenní cca 30-60km (mix povrchů 70%trail, 30% silnice). Chodím nejvíce březen - říjen. Jsem vyšší postavy 195/95. Nemohu se rozhodnout zda Ultra Race 290, nebo Roclite 295 či nějaké jiné. Ještě bych dodal, že mám trochu širší nárt.

    Děkuji pěkně.
    Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8. Podle zadání vyzkoušejte v prodejně RACE ULTRA 290 nebo TERRACLAW 250. Terraclaw má hrubší podešev a nabídne lepší vlastnosti v trailu. Je také širší a lépe "upne" vyšší nárt. Tvar boty je zásadní, proto určitě vyzkoušejte obě boty na prodejně. Když mi pošlete místa vašeho bydliště, zkusím vás nasměrovat do nějaké prodejny.

      Vymazat
  15. dobrý den, mohl by jste mě taky nasměrovat do nejbližší prodejny? Bydlím v Karviné
    děkuji
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8. Na Ostravsku je více možností, třeba Madeja nebo Rockpoint Karolína v Ostravě, Light BIke v Havířově, Behshop v Těšíně nebo Jump sport ve Frýdku Místku. Kompletní seznam prodejců je na www.inov-8.cz

      Vymazat
  16. Dnes jsem koupil RU290 a neskutečná spokojenost.Skvělá bota!

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,

    rád bych vyzkoušel některé z bot inov-8,mohl byste mi poradit nějakou prodejnu?
    Jsem z Karlových Varů.
    Děkuji,s pozdravem Pavel Tvrz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8! Přímo ve Varech je inov-8 v HUDY u Gregoryho

      Vymazat
  18. Dobrý den,
    sháním nějakou univerzálku z aktuální nabídky. Měl jsem vyhlednuté inov-8 roadclaw 275 (S) blue/lime/navy, ale v mé velikosti EU47 a této barevné kobinaci již nemohu sehnat.
    Děkuji za odpověď, Jan Beneš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8! Roadclaw 275 je dobrý výběr s ohledem na univerzálnost. Aktuálně rozesíláme jarní kolekce do obchodů a vaše vybraná barvená varianta tam určitě bude. Roadclaw 275 máme v nabídce až do velikosti UK14

      Vymazat
    2. Děkuji za info. V jakém časovém horizontu lze očekávat naskladnění varianty blue/lime/navy? Zatím jsou všude pouze red a silver.
      Díky JB

      Vymazat
  19. Zdravím, mám možnost koupit tyto nové Race ultra 290, jsou poslední 2 velikosti, a to:
    UK 10/44.5
    UK 11/45.5
    Obkreslil jsem si nohu a mám 29cm. Tak se chci zeptat jestli by byla pro mne jedna z těch velikostí vhodná. Díky za odpověď, s pozdravem Pánek

    OdpovědětVymazat