pátek 28. října 2016

Himaláje, Alpy, Korsika, Karpaty, ale i Černobyl - ostrý test pro novinky z INOV-8 (Ondra Švirák)

Nikdy by mě nenapadlo, že nejintenzivnější testování bot zažiji ve chvíli, kdy budu zachraňovat umírající slečnu pod sedmou nejvyšší horou světa, Dhaulagiri. Když ve výšce 4700 m n. m. máte zaplavené nohy v laktátu a do toho lapáte po dechu rychleji, než vášnivý kuřák na smrtelné posteli, rozhodně vás potěší vědomí, že se můžete spolehnout na jistý došlap. Šance, že skončíte na dně ledovcové trhliny je zase o fous vzdálenější a ve vyostřené situaci, kdy doslova běžíte o život se důvěra v pevný krok rovná ceně zlata.



Z mrazivé Himaláje zpět do Brna, kde se koncem srpna domlouvám se značkou Inov-8 na testování modelu X-Claw 275. Jako orientační běžec jsem z této botky nadšen a nemůžu se dočkat chvíle, až ji proženu bahenní lázní. Shodou okolností si díky vítězství na ultramaratonu Hostýnská osma zajišťuji také další model značky Inov-8, nástupce legendární Race ultra 270, v podobě Trail Talon 250. V téhle univerzální botě vidím vhodného kandidáta na závod Ultra-Trail du Mont-Blanc, kde se na 55 km dlouhé trati OCC budu snažit prosadit mezi světovou konkurencí. Když tedy koncem srpna balím vybavení na výlet po Itálii, Francii a Švýcarsku, přibaluji s sebou nejen Trail Talon 250, ale i mohutný bahno drtič v podobě X-Claw 275. Testování obou modelů může začít!


Mé první pocity po nazutí X-Claw 275? Pocit bezpečí, volnosti a kvalitního záběru. Jako orienťák opravdu oceňuji pevný svršek, kterým můžu nakopávat klacky a kameny bez rizika, že si ukopnu palec nebo protrhnu botu. DWR zátěr budí opravdu neprůstřelný dojem, kvůli kterému bota sice hůře dýchá, ale opravdu se v ní uživatel cítí ochráněn před okolními vlivy. V první chvíli jsem měl trochu strach, jestli není v oblasti špičky až příliš volného místa a jestli botku neutopím po prvním závodu v bažině. Není tomu naštěstí tak. Skvěle padnoucí kopyto drží patu pevně fixovanou a v případě, že vám při delším běhu začnou otékat prsty na nohou, tak místo navíc rozhodně oceníte. Každý, komu někdy odstraňovaly fialové nehty na nohou, tak mi dá jistě za pravdu… :) Z uplynulého textu je tedy patrné, že X-Claw 275 je svým charakterem objemová bota, kterou využijete především v zimních měsících při natáčení dlouhých bahnitých kilometrů. K tomuto faktu přispívá také konstrukce podešve.



Už téměř deset let používám X-talon 212 v kombinaci s dalším „špuntovým titánem“ Mudclaw 300 a opravdu potřebuji pocit, že při vybíhání prudkého bahenního kopce nenastane situace, kdy budu připomínat křečka v kolečku, který sice peláší o sto šest, ale vlastně stojí na místě. S X-Claw 275 se vám taková úskalí vyhnou. Vybíhal jsem s nimi například po ledovci do základního tábora Mont Blancu a rozhodně jsem nepřipomínal kolouška Bambiho, který poprvé vstoupil na sníh :) Procupital jsem s jejich společností desítky kilometrů po pěšinkách v okolí Chamonix, zdolával s nimi první část výšlapu na italskou čtyřtisícovku Gran Paradiso a také jsem je měl připravené ve chvíli, kdyby případný déšť proměnil trať Ultra-Trail du Mont-Blancu v oraniště. Na(ne)štěstí se tak nestalo. Nicméně následovaly další měsíce testování, při kterých se se mnou botky podívaly nejen po českých lesích a hájích, ale také do rumunských hor a měl jsem je shodou okolností na nohou ve chvíli, kdy jsem flusal plíce při cestě do nepálského Dhaulagiri base campu. Tím se dostáváme k úvodnímu odstavci… I přes kvalitní aklimatizaci nám při trekování v Himaláji zkolabovala desítky kilometrů od civilizace jedna kamarádka a byly to právě X-Claw 275, se kterými jsem naběhal 18 km ve výškách kolem 4000 m n.m. při shánění satelitního telefonu a kyslíku. Snad i díky těmto botám se Klárka dočkala včasné záchrany a vyvarovala se trvalým následkům. Zpět k testu. Dávejte si však pozor, abyste obuv příliš dlouho netrápili na zpevněných cestách, či ostrých kamenech. V takovém případě vám bude podrážka ubývat před očima.




Když jsme začátkem června přelítli s kamarádem korsickou GR20-ku za čtyři dny, byl jsem zaskočen univerzálností boty Race Ultra 270. Přiznávám, že jsme ji kvůli extrémní náročnosti trati naprosto odrovnali… Nicméně jsem si uvědomil, že jsem od loňského ledna žil zřejmě v jeskyni mezi křováky. Jinak si nedokáži vysvětlit, že jsem se k tomuto modelu propracoval až v květnu letošního roku. Jakmile jsem tedy zjistil, že přichází nástupce v podobě Trail Talon 250, musel jsem jej okamžitě mít. Vybaluji botu z krabice a tak trochu proklínám designéry, že pro svršek zvolili stříbrně šedivou barvu. Je sice hezká, ale nepraktická. Na první pohled měkčí bota se pod mými prsty kroutí a ohýbá do všech stran. Zjišťuji, že umožňuje výrazně větší torzi a také se mi zdá poddajnější, než 270-ka. Obouvám ji, lehce se s ní proklusávám a uvědomuji si, že měkkost jde ruku v ruce s lehkostí. Další den je beru na šotolinový výběh k ledovci a při seběhu po sjezdovce mi chvíli trvá, než si uvědomím, že už nemám na nohou X-Claw 275. Boty pocitově více podkluzují, než jejich mohutnější kolegyně. Nižší podešev poskytuje jiné benefity, které například ocení běžci, kteří se při odběhu z domu musí probrat městskou buší, než se dostanou do přírody. Podrážka je navržena tak, aby uspokojila širokou škálu uživatelů a zvládne jak běh po zpevněné cestě, tak i pohyb v lehčím terénu. Jsou to právě Trail Talon 250, které si vybírám na svůj letošní vrchol sezony, Ultra-Trail du Mont-Blanc (OCC). Po několika trénincích však docházím k závěru, že si musím botu lehce potunit. Vložka boty je totiž opravdu minimalistická a jelikož si nechci hrát na fakíra, který bude pod několika hodinách křepčit bolestí z pocitu, že mu každý ostřejší kámen musí propíchnout nohu, prohazuji si stélku boty s modelem X-Claw 275. Tento krok se ukazuje být naprosto klíčovým a snad i díky němu se mi daří zaběhnout jeden ze svých nejlepších výsledků v životě. Dokončuji Ultra-Trail du Mont-Blanc (OCC) v 18. nejrychlejším čase (11. místo v kategorii) a s botkou jsem maximálně spokojen. Musím se přiznat, že i po dvou měsících běhám s prohozenými vložkami a kdykoliv se vrátím k původní stélce, necítím se při delší běhu po kamenité podložce příliš komfortně.


A abych nezapomněl… Opravdu si nemůžu vynachválit spojení jazyku svršku! Ušetří to spousty problémů způsobené napadáním kamínků dovnitř boty. Trail Talon 250 je neskutečně tvárný model, který jsem využil nejen při zdolávání jednoho z nejprestižnějších horských ultramaratonů světa, ale například i při pěší vycházce pod Matterhornem nebo při prozkoumávání černobylské zakázané zóny. Brigádničím jako průvodce a právě tohle je botka, kterou se nebojím vzít na jakoukoliv výpravu. Ať už překonávám náročná horské pohoří nebo se peru v hospodě s pátým škopkem, vždy jsou mi skvělým společníkem! :)




Žádné komentáře:

Okomentovat